For gammel: Odense dømmes for at fyre ældre lærer

Lærer får 130.000 kroner plus renter efter afskedigelse fra Korup Skole i Odense Kommune.

Det var i strid med loven, da Odense Kommune for nogle år siden satte en ældre lærer på den sorte liste i forbindelse med en sparerunde.

 Østre Landsret har derfor dømt kommunen til at betale læreren 130.000 kroner plus renter. Han blev udsat for ulovlig forskelsbehandling på grund af alder.

 Dommerne er nået frem til resultatet efter at have set nærmere på en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet.
 
I en sparerunde i 2012 indstillede Korup Skole fem af de 52 overenskomstansatte lærere til afskedigelse. Heraf var fire over 50 år.

Oprindeligt var kun seks af lærerne over 50. Derfor var der tale om en "signifikant overvægt" af ældre, slår landsretten fast.

I denne situation har kommunen skullet levere bevis for, at afskedigelserne ikke var udtryk for diskrimination af ældre.

 I forhold til én af de to lærere, som Ligebehandlingsnævnet har ført sag for, er det ikke lykkedes. Han, der er såkaldt meritlærer, har fortalt, at han var i chok over afgørelsen. I forhold til ham fastslår landsretten, at kommunen ikke har dokumenteret, at der blev foretaget en konkret sammenlignende vurdering af lærernes kvalifikationer.
 
Denne lærer fik umiddelbart efter sparerunden job et andet sted, men krænkelsen udløser alligevel de nævnte 130.000 kroner plus renter. Oveni skal kommunen også betale sagsomkostninger på 68.000 kroner.

 I dommen citeres en udtalelse til pressen fra daværende børne- og ungerådmand Stina Willumsen (SF).
 
- Vi skal have mulighed for at skille os af med lærere, hvis der er brug for nye kompetencer. Og så skal vi have de nye lærere ind på arbejdsmarkedet, sagde hun.

 I sagen har retten også bedømt fyringen af en anden af de ældre lærere. Denne mand blev dog ikke udsat for diskrimination, fremgår det af dommen.
 
Forløbet har også været vurderet af byretten i Odense.
 
Her blev kommunen frifundet for begge afskedigelser. Oprindeligt mente Ligebehandlingsnævnet dog, at begge ældre var blevet udsat for ulovlig forskelsbehandling.

Oversigt

    Oversigt