Gammelt gulvtæppe giver indsigt i indeklima

Et 20 år gammelt gulvtæppe fra Middelfart Rådhus har givet forskere i indeklima ny indsigt. Ubetydelige lugte på kontoret betyder ineffektivitet og trætte hjerner.

Stank af problemer

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet fik fingrene i et tyve år gammelt tæppe fra Middelfart og brugte det i et eksperiment.

Tæpperesterne blev skjult rundt omkring i et kontormiljø, hvor testpersoner blev sat til at skrive, læse korrektur og regne. Resultatet var klart. Præstationer og effektivitet faldt med op til ni procent. Der stank af problemer, men ingen kunne umiddelbart lugte det.

- Forsøgspersonerne blev distaheret af lugten fra tæppet, selv om de ikke var bevidste om lugten, siger Peder Wolkoff, professor i indeklima til HK Kommunalbladet.

Svage lugte påvirker mere

Professoren mener, at arbejdsgiverne bør investere i et bedre indeklima ved bedre ventilationsanlæg, fordi det på sigt giver mere effektive medarbejdere.

Ifølge en hollandsk professor er det de svage lugte, der er interessante i forhold til indeklima, fordi de påvirker mere end de stærke lugte.

Oversigt

    Oversigt