Gartner: Manglen på grøntsager vil vare i måneder

Manglen på grøntsager fra Sydeuropa forsvinder ikke foreløbigt, lyder det fra en fynsk gartner. Hans kontakter i Spanien står helt uden grøntsager i deres gartnerier.

Kunderne kommer fortsat til at skulle se langt efter Iceberg og brocolli i de danske supermarkeder. Manglen på grøntsager fra Sydeuropa er nemlig langt fra slut, og ingen danske gartnere står klar til at overtage, hvor sydeuropæerne slap.

Ifølge gartner Christian Magaard, som ejer Gartneriet Birkebjerg i Freltofte, så var de danske gartnere nemlig slet ikke forberedt på den situation, som man oplever nu:

- Det er 50 år siden, at grøntsagerne sidst er frosset væk i Spanien, så vi har ikke nogen produktion på den her årstid, fortæller han.

Det kan nemlig ikke betale sig for den fynske gartner at holde produktionen kørende om vinteren:   

- Hvis vi skal have en salat, der er klar på den her årstid, så skal den stå i tre måneder i vores drivhuse, og det kan vi ikke få til at hænge sammen med salgsprisen. Vi høster årets sidste salater omkring 1. december. Og så er de næste først klar igen omkring 1. april, fortæller han.  

Ingen salat fra Spanien foreløbig

Så der er altså ingen hjælp at hente fra Fyn, hvis man ikke kan undvære sin Iceberg eller broccolisalat. Og ifølge Christian Magaard skal vi hellere ikke regne med at se nye forsyninger fra Sydeuropa foreløbigt:

- Jeg har talt med nogle kolleger i Spanien. De forventer at 70-80 procent af deres produktion er væk, og den kommer ikke tilbage. Så jeg tror ikke, at situationen stabiliserer sig før vi kommer hen i marts, siger den fynske gartner.  

Frost og store regnskyl i Sydeuropa betyder, at flere slags grønt nu mangler i danske butikker.

 

Danske alternativer vinder frem

Når det er småt med sydeuropæiske grøntsager, så tyer kunder i stedet for til danske grøntsager. Det mærker de ved Gasa Odense Frugt-Grønt.

- Vi oplever en større efterspørgsel på vores danske varer. Det har vi oplevet i januar, og det kommer vi til i de kommende måneder, fortæller administrerende direktør Jens Nannerup.

Og ifølge ham så kan man godt begynde at vænne sig til, at der er færre varer sydfra på grøntsagshylderne:

- Udbuddet på de sydeuropæiske grøntsager bliver meget begrænset fremover. Den store udfordring for os er derfor, at vi skal have konverteret vores kunder over til andre produkter, som vi kalder sæsonens grønt. Det kan være kål og rodfrugter, dem er der rigeligt af, fortæller han.

 

Oversigt

    Oversigt