I det fynske folks tjeneste

Gartnerier jubler: Ja til at dyrke medicinsk cannabis

Glæde på de fynske gartnerier. Regeringen vil nu tillade danske gartnerier at dyrke cannabis til medicinsk brug - både til danske patienter og eksport.

00:22

Video: Ole Holbech

Torsdag aften meddelte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at det fra 1. januar næste år skal være muligt at dyrke cannabis til medicinsk brug.

Det vækker glæde på gartnerierne.

- Det er vi meget glade for, for det er noget vi har arbejdet i nogle år, så nu er vi kommet er stykke videre, så vi kan komme i gang, siger formanden for de danske gartnere Jørgen K. Andersen fra gartneriet Thoruplund i Fraugde.

Regeringen havde allerede tilladt, at patienter fra 1. januar kan få ordineret cannabisdråber til behandling som et fireårigt forsøg.

- Der er gode store perspektiver i at dyrke cannabis til medicinsk brug, hvis vi ser hvordan det har udviklet sig i USA og Canada. Der er der sket en fantastisk stor udvikling i erhvervet, siger Jørgen K. Andersen.

Dyrkningen af den medicinske cannabis indføres som en forsøgsordning, der skal køre over fire år.

Der skal nu udarbejdes et skrapt regelsæt, der skal være på plads, før dyrkningen af medicinsk cannabis kan begynde i januar 2018.

Læs også Håber cannabis mod smerter gøres lovligt

Produktionen skal foregå bag lås og slå, og der skal være overvågning omkring selve produktionen. Men det er gartnerierne klar til.

-  Vi har gjort store overvejelser omkring sikkerheden ved produktionen. Drivhusgartnerier er jo lukkede lokaler, så har har vi alle muligheder for at gøre det på en god og sikker måde, siger Jørgen K. Andersen.

Selv om det i første omgang kun er et forsøg, har "en håndfuld" gartnerier allerede vist stor interesse for at dyrke medicinsk cannabis.

01:52 Luk video