I det fynske folks tjeneste

Gartnerier på katastrofekurs

Masselukninger truer fynske gartnerier.

De fynske gartnerier ser lukkedøden i øjnene. Over halvdelen kom ud af 2005 med underskud. Dansk Gartneri varsler masselukninger allerede i år, for danske gartnerier kan ikke betale de voksende udgifter til løn og energi.

Laveste i 20 år

- Det er en voldsom udmelding, vi kommer med, men gartnerierne er under et så langvarigt pres, at de efterhånden ikke har noget at stå imod med, siger fynske Poul Thage Pedersen, formand for Dansk Gartneri, til Børsen.

Driftsresultaterne for et gennemsnitligt gartneri er de laveste i 20 år, og i 2006 kan gartnerierne se frem til underskud allerede før de har fået udbetalt løn.

- Gartnerierne skal ledelsesmæssigt være i helt særklasse med hensyn til produktion, markedsføring, kundepleje og alt det andet bare for at få bundlinien til at hænge sammen. Derfor taler vi om, at branchen er på katatrofekurs, uddyber Poul Thage Pedersen.

Slut med roser

Verdens største producent af potteroser, Gartnerierne Ove Nielsen, holder til på Fyn. De kigger også ned i et bundløst hul af gæld. Sidste år havde de et underskud på 23,5 millioner før skat.

- Vi ligger i meget hård international konkurrence, men vi kan se, at vores konkurrenter ude i Europa har nogle betingelser på arbejdsmarkedsområdet, der gør dem i stand til at producere billigere end os, forklarer Erik Moes, bestyrelsesformand.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.