Gartnerier udleder fortsat ulovlige giftstoffer

Der udledes fortsat for store mængder gødningsstoffer og pesticider fra gartnerier i Odense Kommune. En ny undersøgelse viser også, at der fortsat er ulovlige pesticider i vandløbene.

Hverken Odense Kommune eller gartneribranchen har formået at stoppe gartneriernes udledning af sprøjtemidler og gødningsstoffer til en række vandløb i kommunen. Det fremgår af en rapport, som By- og Kulturudvalget skal drøfte tirsdag 26. september.

- Prøverne viser fortsat forhøjede værdier for gødningsstoffer og pesticider, herunder stadig ulovlige pesticider i vandløbene. Dermed sker der fortsat udledninger af gødningsstoffer og pesticider fra gartnerierne, skriver forvaltningen i orienteringen til By- og Kulturudvalget.

En rapport fra Odense Kommune viste i 1995, at en del fynske gartnerier ulovligt udledte næringsstoffer og pesticider til vandløbene. I alt 23 gartnerier var omfattet af den første gartneri-undersøgelse.

Udleder ulovlige pesticider

By- og Kulturforvaltningen besluttede derfor dengang at sætte gang i en undersøgelse af de resterede 145 gartnerier. Og den undersøgelsen er færdig nu.

Undersøgelsen viser, at der fortsat er forhøjede værdier for gødningsstoffer og pesticider, herunder ulovlige pesticider i vandløbene.

- Dermed sker der fortsat udledninger af gødningsstoffer og pesticider fra gartnerierne. Da prøverne er øjebliksmålinger, viser de kun, at stofferne findes, men ikke hvor tit de forekommer, og i hvilke samlede mængder, skriver forvaltningen i orienteringen.

quote - Det er alvorligt, når man kan se, at vandløb er påvirket af pesticider, og derfor skal der rettes op på det, siger Knud Søndergaard

Knud Søndergaard, afdelingsleder i By- og Kulturforvaltningens afdeling for Landbrug og Natur

Medgiver der fortsat er et problem

I By- og Kulturforvaltningens afdeling for Landbrug og Natur har afdelingsleder Knud Søndergaard ansvaret for at få stoppet udledningerne. Knud Søndergaard medgiver, at der fortsat er et problem.

- Vi er kommet frem til, at vi har en udfordring med hensyn til gartnerier. Vi har nogle forhold, som skal bringes på plads, og i vores arbejde, der er foregået i tæt samarbejde med Dansk Gartneri, så har vi lagt nogle spor ud for, hvordan vi kommer i mål, siger Knud Søndergaard.

- Det er alvorligt, når man kan se, at vandløb er påvirket af pesticider, og derfor skal der rettes op på det, siger Knud Søndergaard.

Det er jo ikke raketvidenskab

By- og Kulturudvalget i Odense Kommune fik en foreløbig orientering i maj 2017, og her stod det klart, gartnerierne fortsat udleder både næringsstoffer, samt lovlige og ulovlige kemikalier. Det gav anledning til en række skarpe reaktioner.

Biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund, Kaare Manniche Ebert, sagde dengang til TV 2/Fyn, at den cocktail af forskellige gifte er noget, han nødig vil have ind i sin egen krop.

- Eller jeg kan forestille mig, hvad det kan gøre ved mindre børn. Det er dybt rystende, at det findes derude, sagde Kaare Manniche Ebert.

Han kan mildest talt ikke forstå, at det ikke har været muligt at stoppe udledningen.

- Det er jo ikke raketvidenskab. Vand skal bare stoppes og renses, sagde Kaare Manniche Ebert.

Vælger at lukke øjnene

Også Kurt Due Johansen, der formand for Danmarks Naturfredningsforening i Odense, var skuffet over kommunen.

- Man vælger sommetider ligesom at lukke øjnene for tingene. Arbejdspladser er vigtigere end miljøet. Men det er sgu for dårligt, sagde Kurt Due Johansen til TV 2/Fyn i maj 2017.

- Det drejer sig om pesticidmolekyler, der slipper ud i naturen og påvirker os. Vi kan ikke se dem. Så jeg kan godt forstå, hvis man synes, det er lidt abstrakt. Men det er altså vigtigt det her. For det er dybt utilfredsstillende. Det påvirker hele fødekæden og dermed i sidste ende også os mennesker, sagde Kurt Due Johansen.

Der vil gå flere år

Ifølge rapporten til By- og Kulturudvalget, vil der formentligt går flere år, før de konkrete tiltag, der helt kan stoppe udledningerne, er blevet indført.

- Nu venter der som nævnt et større opfølgningsarbejde i samarbejde med Miljøstyrelsen og branchen for at finde løsninger og efterfølgende facilitere og implementere disse på gartnerierne, står der i rapporten.

- Det er svært at komme det her problem til livs. Der er noget, som vi umiddelbart kan gøre, og som er sat i gang. Men der er også en række uafklarede forhold, hvor vi har Miljøstyrelsen på banen. Der bliver set på, hvordan man kan rense spildevandet fra et gartneri på den miljømæssigt bedste måde. Det arbejde vil være færdigt senere på året, og det vil vi tage udgangspunkt i, siger afdelingsleder Knud Søndergaard.

De mange aktulle sager om drikkevandsboringer, der er forurenet med rester fra sprøjtegiften desphenyl-chloridazon, har ikke forbindelse til sagen om udledning fra gartnerierne.

- Vi har undersøgt grundvandet i alle vores vandværksboringer i Odense Kommune, og der er ikke fundet sprøjtemidler eller pesticid-rester fra gartnerier, fortæller Knud Søndergaard.

Læs hele rapporten her.

Fakta om undersøgelsen

- Det er alvorligt, når man kan se, at vandløb er påvirket af pesticider, og derfor skal der rettes op på det, siger Knud Søndergaard, der er afdelingsleder i By- og Kulturforvaltningens afdeling for Landbrug og Natur.

Oversigt

    Oversigt