Generation artig? Hver 10. dreng har delt seksuelle billeder

Deling af intime billeder på sociale medier er et stort problem. Det viser en ny undersøgelse, som over 5000 unge i Odense har deltaget i.

Ungdomskriminaliteten er faldet gennem det seneste årti - og nutidens unge har fået øgenavnet "Generation artig". Og dog. 

Ifølge en ungeprofilundersøgelse fra Odense, hvor 5.000 unge har deltaget med svar, så vurderer SSP Odense, at en del af den fysiske risikoadfærd er flyttet ind på de sociale medier.

quote Det er grænseoverskridende, og det er noget, der kan skabe store psykiske problemer for den unge i mange år.

Tommy Holst, Sekretariatschef i SSP Odense

Et af de store problemer er delingen af seksuelle billeder eller videoer.

Her viser undersøgelsen, at 18 procent af de adspurgte piger selv har delt et billede eller en video af dem selv.  For drengene er tallet 17 procent.

Til gengæld har hver tiende dreng  delt intime billeder af andre uden at have fået lov, hvilket er ulovligt. 

-  Det er grænseoverskridende, og det er noget, der kan skabe store psykiske problemer, og som kan følge den enkelte unge i mange, mange år, fortæller sekretariatschef i SSP Odense, Tommy Holst til TV 2/FYN. 

- Når det først ligger på nettet, så er det ikke bare noget, man lige får fjernet igen. Det er stort set umuligt. 

Får intime billeder af andre
Flere af de unge fortæller også i undersøgelsen, at de har modtaget billeder og video af andre, som ikke havde givet samtykke. 

Faktisk har 28 procent af drengene oplevet at få intime billeder af andre, som ikke vidste noget om det. For pigerne er tallet 11 procent. 

Tal fra Ungeprofilundersøgelsen
Tal fra Ungeprofilundersøgelsen
Foto: Ungeprofilundersøgelse Odense Kommune

- På nettet søger man hurtig anerkendelse, og man skal have likes, og man skal være populær. Og der er der så nogle gange nogen, der skærer et hjørne eller springer over, hvor gærdet er lavest, og det går nogle gange ud over andre, forklarer Tommy Holst.

Tommy Holst mener ikke, at man umiddelbart kan pege på en stigning i forhold til tidligere undersøgelser i Odense. 

- Vi kan sige, at der er flere, der har svaret på spørgsmålet. Og det kan hænge sammen med, at vi den senere tid har set flere unge kvinder stå frem og fortælle om det, de har været udsat for. Så kan andre måske sige: At så tør vi også stå frem. 

quote På nettet søger man hurtig anerkendelse, og man skal have likes, og man skal være populær.

Tommy Holst

- Der kan godt være nogle mørketal i den tidligere undersøgelse - og der kan stadig være mørketal. Men det er et stort problem, fortæller Tommy Holst. 

Spørg nu bare
Ifølge undersøgelsen har tre procent af pigerne og drengene oplevet at få delt egne private billeder uden samtykke. 

Tommy Holst fortæller, at forældre skal være bedre til at spørge ind til børn og unges hverdag. 

- Man skal spørge. Ligesom man spørger ind til, hvordan deres dag i skolen er gået - så skal man også spørge ind til deres dag på de sociale medier. 

Mange forældre tror, at de unge helst ikke vil have, at man blander sig, lyder det fra Tommy Holst. 

- Det er måske også dét de siger. Men når vi snakker med de unge, så vil de faktisk rigtig gerne tale med nogle voksne omkring det her.  Så det skal vi gøre, lyder opfordringen fra Tommy Holst. 

Se interview med Tommy Holst med gode råd til forældrene. 

Oversigt

    Oversigt