Gidselsag får intet retligt efterspil

Der er intet juridisk belæg for et retligt efterspil i en af danmarkshistoriens længste gidselsager.

Nordsjællands Politi frafalder sigtelsen mod rederiet Shipcraft og dets direktør Claus Bech for den 838 dage lange tilfangetagelse af seks søfolk, oplyser Søfartens Ledere til Ritzau.

Dermed kommer der ikke noget retligt efterspil i kølvandet på en af danmarkshistoriens længste gidselsager, hvor de to danske søfolk, kaptajn Eddy Lopéz og styrmand Søren Lyngbjørn, sammen med fire filippinske kolleger sad tilfangetaget hos somaliske pirater.

Chefanklager ved Nordsjællands Politi Ida Sørensen begrunder det med, at hun ikke forventer, at en domstol vil finde Shipcraft ved direktør Claus Bech skyldig i at have begået strafbare forhold.

Anklageren lægger vægt på den undersøgelse, som Den Maritime Havarikommission kom med i slutningen af oktober, der frikendte rederiet for fejl under forløbet op til kidnapningen af søfolkene.

Søfartens Ledere anmeldte rederiet og de tre i ledelsen, direktør Claus Bech, daværende bestyrelsesformand Sysser Zerlang Philipson samt rederiets ejer, den svenske rigmand John Arne Larsson, til politiet for overtrædelse af straffeloven.

Søfartens Ledere mente, at rederiledelsen bevidst trak gidselsagen i langdrag.

Der har ikke været rejst sigtelse mod de to andre i rederiledelsen, da der ikke er lovgrundlag for at rejse en sag mod dem. Det efterlader danske søfolk i et juridisk tomrum, mener direktør i Søfartens Ledere Fritz Ganzhorn.

- Vi tager naturligvis til efterretning, at politiet ikke har kunnet finde noget strafferetsligt grundlag at føre sagen på, siger Fritz Ganzhorn.

Direktøren hæfter sig ved, at Nordsjællands Politi ikke oplyser noget om, hvorvidt der er gennemført en efterforskning af sagens fakta og konkrete forhold i relation til forhandlingsprocessen.

- Det er meget bekymrende, at den danske lovgivning og strafferet ikke forpligter en arbejdsgiver til at gøre alt, hvad der står i dennes magt for at tage vare om sine ansatte, der sidder som gidsler i udlandet, siger Fritz Ganzhorn.

Med Nordsjællands Politis afgørelse er der intet, der tyder på, at det nogensinde vil blive ordentlig undersøgt, hvad der gik galt i gidselsagen.

- Vi finder nok heller ikke ud af, hvorfor rederiet valgte selv at forhandle uden en professionel rådgiver ved sin side, eller hvorfor det tog så lang tid at få fremskaffet en løsesum og indgå en forhandlingsmæssig løsning med piraterne, siger Fritz Ganzhorn.

I Folketinget står Enhedslisten alene med et krav om at få undersøgt forløbet fra kidnapningen til frigivelsen af søfolkene.

Oversigt

    Oversigt