I det fynske folks tjeneste

Giftigt affald giver 50 millioner i kassen

Når Australien ikke selv kan destruere affald, så kan Kommunekemi i Nyborg. Det bør vi være stolte af, siger selskabets direktør.

01:33

Når Australien ikke selv kan destruere affald, så kan Kommunekemi i Nyborg. Det bør vi være stolte af, siger selskabets direktør.

1 af 2

Kommunekemi i Nyborg glæder sig over at have vundet ordren om destruktion af 10.000 ton giftigt affald fra Australien.

Affaldet ligger i dag i et byområde ved Sydney og stammer fra produktion af eksplosiver fra 1963 til 1991.

Det første af i alt fire skibe med hver 2500 ton affald ventes at anløbe Nyborg til oktober.

Kommunekemis administrerende direktør, Carsten Fich, siger, at selskabet blandt andet har vundet ordren til en værdi af 50 millioner kroner over tre år, fordi det farlige affald kan sendes direkte fra skibene til håndtering i affaldsanlæggene på havnen.

Den slags anlæg har man ikke i Australien endnu.

Kommunekemi var tidligere ejet af kommunerne, men kapitalfonden EQT står i dag som ejer af foretagendet med 200 ansatte.

- Vi skal være stolte af, at vi så at sige kan eksportere vores viden med nedbrydning af farligt affald. Internationalt er der enighed om, at det særlige HCB-affald skal destrueres. Det kan vi, siger Carsten Fich.

Det omdiskuterede affald skal nedbrydes ved en meget høj forbrændingstemperatur, hvor molekylerne i affaldet praktisk talt "flås fra hinanden".

Kommunekemi modtager ikke blot farligt affald fra Danmark. Omkring 40 procent af de 170.000 ton, der håndteres hvert år, kommer fra udlandet.

- Der er ikke noget nyt i, at vi importerer miljøfarligt affald, siger Carsten Fich.

Kloden rundt med miljøaffald

Miljøaffald fra Australien skal destrueres i Danmark.

Kommunekemi A/S, ejet af kapitalfonden EQT, har vundet en ordre om destruktion af 10.000 ton HCB-affald fra Australien. Ordren har en værdi på 50 millioner kroner.

HCB er et kemisk affaldsprodukt fra produktion af eksplosiver i perioden 1963 til 1991. Affaldet ligger i et byområde ved Sydney.

Internationalt er der enighed om, at HCB skal nedbrydes. Det kan ske ved meget høje temperaturer i et anlæg i Nyborg, og som ikke findes i Australien.

Det første af fire skibe med miljøaffald kommer til Nyborg til oktober. De næste tre skibe kommer inden for tre år.

Miljøminister Karen Ellemann (V) godkender projektet, men er betænkelig og vil rejse problemet med de lange transporter med affald, fordi de ikke er miljøvenlige.

/ritzau/