Glem aldrig fortiden

Stasi-udstilling på Langelandsfortet er en reminder til alle.

For bare 20 år siden levede en stor del af Europas befolkning under kyniske diktaturer med overvågning og stikkere.

Men hvad mange måske har glemt, hives frem i den store Stasi-udstilling på Langelandsfortet. Fra i dag kan man se og høre om Ministerium für Staatssicherheit, som var Tysklands sikkerheds- og efterretningstjeneste under den kolde krig.

Stasi havde mere end 90.000 ansatte og 200.000 informanter alene i Tyskland. Sikkerhedstjenesten havde til opgave at overvåge og registrere personer og hændelser, der kunne være til gene for DDR.

- Det er vigtigt, at vi i vores trygge hverdag får en påmindelse om, at der er mennesker, der lever i diktaturer, der er meget anderledes end det danske demokratik. Og der må man sige, at Stasi-udstillingen viser med al tydelighed, fortæller Peer Henrik Hansen, der er inspektør på Langelandsfortet.

Det kan hurtigt gå galt

Kulturminister Per Stig Møller deltog i åbningen, og klippede en jernkæde over, som et symbol på åbningen.

- Udstillingen er med til at vise, hvor meget man skal passe på. Når man først begynder at lege med sådan noget, så kan historien hurtigt gentage sig, siger Kulturministren til TV2/Fyn.

På grund af terrortruslen har Politiets Efterretningstjeneste (PET) mulighed for at overvåge både personer og telefonopkald i langt højere grad end tidligere.

Og selvom det på ingen måde nærmer sig Stasi-tilstande, så skal udstillingen også hjælpe os til aldrig at glemme fortiden.

- Værdier er ikke statiske, vi skal hele tiden kæmpe for at gøre det rigtige. Derfor kan det være godt at få en reminder om, hvor galt det kan gå, hvis man ikke er opmærksom på, at ens land bliver et diktatur, forklarer Peer Henrik Hansen.

Udstillingen har været på forskellige museer i Tyskland, og skal være på Langelandsfortet frem til d. 31. oktober 2010.

Oversigt

    Oversigt