Gods blander gammel viden med øl, mel og harpiks

Hverringe Gods ved Kerteminde har bygget historisk kostald om og fyldt den med "Centrum for Restaurering".

- Vi sælger "tid". Du kan ringe her og få hjælp, hvis du er i gang med en restaurering. Så i stedet for at prøve dig frem, kan du spare tid på at bruge os, fortæller Niels Iuel Rewentlow, ejer af Hverringe Gods og manden bag "Centrum for Restaurering".

Det nye center, der henvender sig til alle med behov for at renovere fra lejlighed og hus til slot, har til huse i en gammel kostald.

Kostald fra 1880 bygget om

- Stalden er fra 1880 og blev brugt til malkekøer frem til 1964. Derefter har vi haft blandt andet hønseri og kornopbevaring i den. Men så opstod ideen til at bruge noget af den viden, vi har oparbejdet her på godset, i en forretningsmodel der rummer kurser, rådgivning og webbutik, siger Niels Iuel Rewentlow med begejstring i stemmen.

quote Vi sælger tid. Du kan ringe her og få hjælp, hvis du er i gang med en restaurering...

Niels Iuel Rewentlow, godsejer, Hverringe Gods

Sagen er, at Centrum for Restaurering udspringer af godsets løbende restaurering af de i alt 50 huse, der hører med til det 1.600 hektar store gods.

- Vi restaurerer et hus om året. Der har vi høstet megen erfaring med alt fra maling til murværk. Det er det, vi nu deler ud af, slår godsejeren fast.

Det er blandt andet viden om, hvordan man kan blande maling med øl, mel og harpiks.

Godsejer Niels Iuel Rewentlow i den ombyggede kostald fra 1880.
Godsejer Niels Iuel Rewentlow i den ombyggede kostald fra 1880.
Foto: Preben Dahl

Det var Realdania, der tilbage i 2010 søsatte en landsdækkende konkurrence "Fremtidens Herregårde", der gik ud på at skabe nyt liv i de tusindvis af tomme kvadratmeter, der stod og forfaldt landet over. Det er da også Realdania, der med et tilskud på 6,7 millioner kroner har giver knap 50 procent af ombygning af den gamle kostald, så den i dag rummer både kontorer, showroom, værksted og kantine. Og så er der plads til at afholde kurser.

Egen dør med på kursus

- Vi havde i sommer et ugelangt kursus, hvor folk fik undervisning i alt fra at reparere vinduer til at give nyt liv til gamle døre. Nogle havde selv taget en dør med, som de så arbejdede på, smiler Dorte Øllegaard Utecht, der er centerleder på Centrum for Restaurering.

Centrum for Restaurering sælger alt tilbehør til restaurering af gamle bygninger.
Centrum for Restaurering sælger alt tilbehør til restaurering af gamle bygninger.
Foto: Preben Dahl

Udover Realdania har Hverringe Gods benyttet sig af hjælp fra Væktshus Syddanmark. En hjælp der begyndte med møder for over fire år siden.

- Det startede med Niels Iuel Rewentlows idé. Den kom vi med rådgivning til. Både med hensyn til forretningsmodellen og senere til udformningen af webshoppen, siger vækstkonsulent Lars Bergholdt fra Væksthus Syddanmark og tilføjer:

- Det har måske taget lidt længere tid end normalt, men resultatet er blevet godt.

Væksthus Syddanmark rådgav

Væksthus Syddanmark rådgiver årligt 500 syddanske virksomheder. Typisk inden for områder som IT og udvikling af ideer. Væksthuset er drevet af Erhvervsstyrelsen og giver som udgangspunkt gratis rådgivning. Senere kan man tilkøbe konsulentbistand til at gå i dybden med sin forretningsidé. Præcis som Hverringe Gods har gjort frem mod etableringen af Centrum for Restaurering.

- Vi har været glad for den hjælp, vi har fået. Vi udvikler hele tiden godset, der jo også drives traditionelt med landbrug, skovbrug og jagtvæsen. Ligesom vi har en campingplads. Her har vi skabt noget, vi vidste noget om i forvejen. Oven i det har vi givet værdi til nogle landbrugsbygninger, der ellers var værdiløse, mener Niels Iuel Rewentlow.

Åbent hus og live-tv

Godsejeren medvirker mandag den 3. oktober i Fyn Live TV 2/FYN. Klokken 18.00 fortæller han om centerets tilblivelse fra idé til åbningsdag. Og hvilke forventninger han har til stedets fremtid. Men også søndag den 2. oktober bliver en travl dag. Fra klokken 10.00-15.00 er der åbent hus i Centrum for Restaurering.

- Vi håber, at rigtig mange kigger forbi, lyder invitationen fra Niels Iuel Rewentlow.

 

Centrum for Restaurering benytter sig af flere af Hverringe Gods´ bygninger.
Centrum for Restaurering benytter sig af flere af Hverringe Gods´ bygninger.
Foto: Preben Dahl

 

 

Oversigt

    Oversigt