GOG beskyldes for rovdrift på spillerne

GOGs træningsprogram sender unødvendigt mange pigespillere på operationsbordet, selv om korsbåndsskaderne kunne undgås. Læge mener, at klubben driver rovdrift på spillerne.

Hver femte ungdomsspiller får alvorlige skader

Af Maja Rosager

GOGs træningsprogram sender unødvendigt mange pigespillere på operationsbordet, selv om korsbåndsskaderne kunne undgås. Læge mener, at klubben driver rovdrift på spillerne.

En række helt unge pigespillere fra den fynske håndboldklub GOG har gennem de sidste år måtte på operationsbordet efter alvorlige korsbåndsskader. En af trænerne i den fynske storklub erkender, at han har prøvet at presse spillere i 16-17 års-alderen på banen, selv om de i forvejen var skadet.

"Det virker som om, de driver rovdrift på spillerne og som om resultaterne kommer før spillernes velfærd", siger læge Niels Wedderkopp, Ortopædkirurgisk afdeling, Odense Universitetshospital.

Alene tre piger fra klubbens Dame Junior-hold fik korsbåndsskader i sidste sæson. Dermed har hver femte spiller på holdet været opereret. På GOGs ynglingehold var der ligeså mange skader i sæsonen før.

"Det lyder som GOG har næsten ligeså mange korsbåndsskader, som resten af de fynske håndboldklubber har tilsammen. Så de må have et stort problem", siger Niels Wedderkopp.

John Viggo Nielsen, der har trænet begge hold, oplever dog ikke, at GOG gør meget for at undgå skaderne.

"Det er som om, at klubben tror, at det kan man selv klare. Men det kan man ikke, man er nød til at have nogle input fra nogen som ved en hel masse om korsbåndskader. Jeg ved ikke nok om det i hvert fald", siger han.

Selv har træneren aldrig deltaget i nogen af Dansk Håndboldforbunds trænerkurser.

Han har valgt at stå frem offentligt, selv om John Viggo Nielsen i sin kontrakt har skrevet under på, at han ikke må udtale sig negativt om GOG. Han erkender, at han har forsøgt at presse en 16-årig spiller til at spille kamp, selv om hun på det tidspunkt var i behandling for, hvad der senere skulle vise sig at være en korsbåndsskade.

"Han spurgte om jeg ikke kunne spille med en benskinne", fortæller Elisa Henriksen.

Argumentet var, at der kun manglede tre-fire kampe i sæsonen husker den nu 17-årige pige, som nu har valgt at stoppe sin håndboldkarriere i GOG efter en korsbåndsoperation.

"Det ville hun ikke og jeg er glad for at hun havde moral til at sige nej", siger hendes tidligere træner John Viggo Nielsen i dag.

Den fynske succes-klub, når det gælder de sportslige resultater, har i dag ikke noget målrettet træningsprogram, der skal forbygge korsbåndsskader.

Men allerede for tre siden skrev læge Niels Wedderkopp fra Odense Universitetshospital om hvordan man kan forhindre størstedelen af alle korsbåndsskader. Artiklen blev offentliggjort i det internationalt anerkendte lægetidsskrift "Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports".

"Vi har nu lavet to undersøgelser, som viser at vi kan sænke antallet af skader i forhold til året før med 90 procent og i forhold til en kontrol-gruppe med 80 procent. Så vi ved at vi kan gøre det", siger Niels Wedderkopp.

Metoden består enkelt fortalt af en række forskellige øvelser på et vippebræt, ved at forbedrer spillerens koordination og balance bliver risikoen for korsbåndsskader nedbragt viser undersøgelserne.

"Vi vil bruge vippebrændt, hvis flere undersøgelser viser, at det er vigtigt", siger GOGs formand Poul Syberg.

Men håndboldformand kender slet ikke de danske forskningsresultater fra Odense Universitetshospital.

"Jeg kan kun sige, at jeg ikke er bekendt med de der undersøgelser", siger Poul Syberg.

En udtalelse der undrer læge Niels Wedderkopp, da hans undersøgelse tidligere blandt andet er sendt direkte til den fynske håndboldklub.

GOGs formand Poul Syberg mener, at antallet af korsbåndsskader i klubben ligger under landsgennemsnittet. Men hverken den fynske klub eller Dansk Håndboldforbund fører statistik over, hvor mange spillere der får korsbåndsskader.

Hvert gennemføres der 2200 korsbåndsoperationer i Danmark og 80 procent af dem er idrætsskader. Samlet koster operationerne det danske samfund omkring 45 millioner kroner årligt.

Oversigt

    Oversigt