Græspollen kommer tidligt i år

Der er græspollen og birkepollen i luften lige nu. Fortsætter det gode vejr, får vi mange dage med høje tal.

Mildt vejr i maj giver optimale vækstbetingelser for græsset, og det forlænger derfor pollensæsonen til gene for alle pollenallergikere.
Mildt vejr i maj giver optimale vækstbetingelser for græsset, og det forlænger derfor pollensæsonen til gene for alle pollenallergikere.

Græsallergikere går en hård tid i møde, for sammen med varmen kommer græspollen, røde øjne og løbende næser. Årets sæsonstart for græspollen er endda to uger før forventet.

Torsdag var pollentallet fire i København.

Det milde forårsvejr først i maj har fremskyndet sæsonen, og efter mange dage med regn og køligere vejr har græsset fået optimale vilkår - det blomstrer og sender nu pollen ud i luften.

- Det er en tidlig sæsonstart for græspollen, og vi har også stadig birkepollen i luften. Derfor risikerer vi noget tid, hvor birk og græs kører et kedeligt parløb, og begge sender pollen ud i luften, siger Lise Nørgaard, kommunikationschef i Astma-Allergi Danmark.

- Normalt er der intet, eller som sidste år, kun en enkelt dags overlap.

Fortsætter det milde og solrige vejr, vil græsset få optimale vækstbetingelser.

- Vejret i maj er meget afgørende for det samlede antal græspollen i sæsonen. Vi kan risikere mange dage med høje pollental, hvis det gode forårsvejr fortsætter, siger hun.

Sæsonen for græs er lang, fordi de talrige græsarter blomstrer i forskellige perioder hen over sommeren. Til gengæld spredes græspollen ikke så langt som birkepollen - faktisk bliver under én procent spredt mere end en kilometer fra planten.

Alligevel volder græsset store problemer for allergikere, fordi der er græs stort set i hele landet - i haver, vejgrøfter, parker og på markerne.

For at komme lettere gennem dagene med pollenallergi lyder nogle af de gode råd, at man kan bruge solbriller for at mindske pollen i øjnene, vaske hår inden sengetid for ikke at få pollen med i seng og undgå udendørsaktivitet, hvis man har svære symptomer.

Og lad andre om at slå din græsplæne.

22. april blev birkepollentallet målt til det højeste tal, der er nogensinde er målt i Danmark - 4496 i Østdanmark. I Vestdanmark var tallet 2526.

Når birkepollentallet under normale omstændigheder er højt, ligger det på over 100.

Også birkepollen-sæsonen startede to uger tidligere end normalt på grund af den milde vinter.

Oversigt

    Oversigt