Greenpeace udvider netværk af frivillige

Greenpeace kan mærke øget interesse for miljøet og har nu oprettet frivilliggrupper i Syddanmark. 22-årige Sidse Nielsen er med, og hun har store planer for sig selv og klodens velbefindende.

- Nu må vi se, hvor vi skal være henne.

Sidse Nielsen er lige steget af cyklen og leder efter den rigtige indgang blandt en række istandsatte industribygninger i Odense. Hun er på vej til et møde i miljøorganisationen Greenpeace, hvor hun for nylig har meldt sig som frivillig.

- Jeg intereresser mig for miljø, så derfor er det dejligt at være med. Og så tænkte jeg, hvorfor ikke?

Sidse Nielsen går ind af en hoveddør, men der er ingen kendte ansigter indenfor. Hun griber telefonen og ringer til en af de andre frivillige, der leder hende på rette vej.

Greenpeace har ikke faste lokaler i Odense, så den nystartede gruppe af frivillige låner sig frem.  Organisationens netværk af frivillig er pludselig vokset fra tre til fem grupper. Førhen var de baseret i København, Århus og Aalborg. Nu har interessen fra de frivillige også skabt grupper i Odense og Kolding.

Den stigende interesse kan mærkes hos organisationens frivilligkoordinator Sophie Bjerregaard.

- Det går ret godt!

 

Sophie Bjerregaard er frivilligkoordinator i Greenpeace Danmark og fortæller de fynske frivillige om kommende aktiviteter.
Sophie Bjerregaard er frivilligkoordinator i Greenpeace Danmark og fortæller de fynske frivillige om kommende aktiviteter.

 Hun er taget fra København for at lede mødet med den lille gruppe af frivillige, der er mødt op til mødet i Odense. Og hun har et bud på årsagen til danskernes voksende interesse for miljøarbejdet.

 

- Jeg fornemmer, at klimaproblematikken og miljøudfordringerne bliver meget mere mainstream. Det er noget, som mange kan begynde at se og fornemme i deres dagligdag - at det er nogle massive problemstillinger, vi står overfor.

Danskerne har for øjeblikket et stigende engagement indenfor frivilligt organisationsarbejde. Center for frivilligt socialt arbejde har i deres frivilligrapport analyseret, at 18% udfører frivilligt arbejde indenfor interesseorganisationer. Det kan være for eksempel være indenfor politik, miljø og religion. Tallet har været stigende fra 14% i 2012 og fra 13% i 2010.

 

Andel af danskere, der arbejder frivilligt i interesseorganisationer

 

På mødet blandt Odenses Greenpeace-frivillige er man nået en evaluering.
Sidse Nielsen havde kun været frivillig i få måneder, da hun sammen med en anden blev kastet ud i at planlægge deres helt egen event. Og der lyder masser af rosende ord hen over bordet.

- Vi var begge to nybegyndere, så vi blev bare kastet ud i det, og det var superfedt, forklarer Sidse Nielsen.

Op til klimatopmødet i Paris, arrangerede de deres egen klimamarch gennem Odense for at sende budskab om deres forventninger til forhandlingerne.

 

Sidse Nielsen var med til at arrangere en klimamarch gennem Odense op til klimatopmødet i Paris.
Sidse Nielsen var med til at arrangere en klimamarch gennem Odense op til klimatopmødet i Paris.

- Vi fik selvfølgelig masser af hjælp fra dem, der havde prøvet det før. Men det var superfedt at have frie tøjler og bare gøre det, som vi havde lyst til.

 

Frivilligkoordinator Sophie Bjerregaard lægger vægt på, at de frivillige får noget med sig, der ikke kan gøre op i penge.

- Det lyder jo sindssyg banalt, men man får jo mulighed for at gøre noget ved den sag, som man synes er vigtigst.

Selvom Sidse Nielsen brugte lang tid og mange kræfter på at organisere klimamarchen, er hun slet ikke nået toppen af sit frivillige arbejde endnu.

- Jeg kunne virkelig godt tænke mig at blive klatrer, siger hun og forklarer om aktivisterne, der går i forreste række.
Det er den type frivillige, der pludselig slår til i miljøets navn. Som for eksempel med bannere på Shells raffinaderi i Fredericia i 2013 og mod skifergas-boringerne i Nordjylland for nylig.

 

Greenpeace Danmarks klatrere i aktion mod Shell i Fredericia i 2013.
Greenpeace Danmarks klatrere i aktion mod Shell i Fredericia i 2013.

- Det kunne være fedt at være med til at klatre op på bygninger og hænge store plakater på en olieboreplatform eller noget i den stil. Det synes jeg er meget spændende.

 

Og Sophie Bjerregaard bekræfter, at der altid er plads til at gøre en indsats i Greenpeace, så måske er der håb for Sidses ønsker:
- Det kan godt være, hun kommer til det en dag.

Sidse Nielsen tæller ikke de timer hun bruger på sit arbejde i Greenpeace. For hende er det vigtigere, at hun har fundet et sted, hvor hun med sin indsats kan gøre en forskel.

- Det er måske en dråbe i vandet, men det kan jo være at det på et tidspunkt bliver til en stor sø.

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt