Groft skattesvig: Odense fortsætter samarbejde med firma efter medejers dom

Danmarks næststørste rengøringsselskab, Forenede Service, kan fortsat gøre rent hos en række kommuner, selv om en medejer i moderselskabet forleden blev dømt for groft skattesvig.

I Odense, Helsingør, Slagelse, Aabenraa og Ringkøbing-Skjern kommuner er den overordnede vurdering, at der ikke er basis for at ophæve eksisterende kontrakter med service-virksomheden Forenede på baggrund af en dom om groft skattesvig mod medejer Michael Krogh.

Det oplyser kommunerne til Fagbladet 3F og Politiken.

I Odense, der ifølge de to medier i perioden 1. august 2014 til 1. december 2016 har betalt godt 51 millioner kroner til Forenede Service for rengøring, henholder kommunens udbudschef Cecilie Schwartz Førby sig til, at det er Michael Krogh, der er dømt for skattesvig og ikke Forenede-koncernen.

- Odense Kommune kan ikke ophæve kontrakten med Forenede Service A/S med henvisning til Michael Kroghs dom. En sådan dom udgør ikke væsentlig misligholdelse af Forenede Service A/S' forpligtelser, og der kræves derfor en særskilt hjemmel i kontrakten for, at man kan ophæve på grund af forholdet.

Ifølge Fagbladet 3F har Helsingør Kommune de seneste tre år fået leveret rengøring for 80 millioner kroner af Forenede Service 80 millioner kroner. Her siger borgmester Benedikte Kiær (Kons.) i en mail, at den heller ikke bare kan komme ud af kontrakten.

- Hvis vi ophæver aftalen risikerer vi derfor et erstatningsansvar svarende til et større millionbeløb for uretmæssigt kontraktbrud. Den udgift ønsker jeg ikke at pålægge borgerne i Helsingør Kommune, skriver Benedikte Kiær i en mail til Fagbladet 3F og Politiken.

Aabenraa Kommune betaler årligt godt 11 millioner kroner til Forenede Service for rengøring og vinduespolering på 78 steder i kommunen. Heller ikke her er kontrakten med Forenede Service i spil. Det er den til gengæld i Fredensborg Kommune, hvor økonomiudvalget i sidste uge indstillede til byrådet, at kommunen skal ophæve samarbejdet med med Forenede Service. Beslutningen blev truffet som en direkte konsekvens af, at medejer af Forenede Michael Krogh blev dømt for groft skattesvig.

Svig for over 26 millioner kroner

Retten i Lyngby har idømt Michael Krogh en straf på to og et halvt års ubetinget fængsel samt en bøde på 11 millioner kroner for, at han i 2010, 2011 og 2012 solgte nogle af sine aktier i Forenede til Forenede. I forbindelse med tre handler solgte han aktier til selskabet for i alt 26,2 millioner kroner. Imidlertid blev der ikke betalt skat af handlerne.

Forenedes nuværende direktør, Carsten Clement, erkendte under retssagen, at Forenede havde brudt skattelovgivningen ved ikke at indeholde og indbetale udbytteskat samt indberette de tre aktiehandler, som Michael Krogh blev dømt for.

Oversigt

    Oversigt