I det fynske folks tjeneste

Grøn vinter luner i kommunekassen

03:03

Saltlagrene bugner på grund af den grønne vinter. Det kan mærkes på vinterbudgettet i de fynske kommuner

1 af 2

Den varme vinter har aflyst sneplove og saltspredere. Et tydeligt tegn er de bugnende saltlagre hos kommunerne, og det er ensbetydende med sparede penge lige ned i kommunekassen.

Det har været en usædvanlig varm vinter indtil nu - og det vil det fortsat være. DMI siger i dag til TV 2/FYN, at de nyeste prognoser aflyser vintervejret i resten af januar. Her vil temperaturen typisk ligge på omkring 5 graders varme.

Denne december har været den næstvarmeste december siden 1974 - med en døgnmiddeltemperatur på 5,3 grader. En grøn og varm vinter er gode nyheder for de spændte budgetter i kommunerne.

Sprængte snebudgetter heler nu

Så travlt så det ud på vejene i starten af 2013. Sneplovene kørte - og udgifter drænede kommunernes snebudgetter

TV 2/FYN har talt med langt de fleste fynske kommuner, og de siger næsten enstemmigt, at de allerede sprængte budgetterne for snerydning og saltning i begyndelsen af 2013, og derfor passer den nuværende grønne vinter dem særdeles godt.

- Det er vi rigtigt glade for. Det gør, at vores vinterbudgetter ikke bliver drænet lige så meget som sidste vinter, siger Kim Jensen, der er ingeniør ved Team Park og Vej i Svendborg Kommune.

De første af 2013's sneklædte måneder betød en budgetudvidelse med 3,7 millioner kroner. Men nu regner Kim Jensen med at kunne levere halvanden million kroner af ekstrabevillingen tilbage til kommunekassen.

Salt i såret hos HedeDanmark

Det er HedeDanmark, der står for saltningen i Svendborg Kommune. Her er regionschef Mads Holmegaard knapt så begejstret for det varme vintervejr.

- Det er lidt magert. Vi kunne da godt have ønsket os lidt mere aktivitet med vintertjeneste, siger Mads Holmgaard til TV 2/FYN.

I Odense Kommune er man ligesom i Svendborg glad for, at der ikke er udsigt til snevejr. Her har man brugt i alt 32 millioner kroner på snerydning og saltning i den hårde begyndelse af 2013. Af de 32 millioner var seks millioner en ekstrabevilling, men fordi vinteren i slutningen af året og nu i 2014 er så mild, kan man levere 800.000 kroner retur.

I Svendborg opvejer den usædvanlig varme vinter næsten den usædvanlig kolde sidste år. Hvis altså det varme vejr i januar fortsætter.

- Det kunne være dejligt, hvis vejret fortsætter som nu, siger Kim Jensen fra Team Park og Vej.

Men svendborgs bugnende saltlager er salt i såret hos HedeDanmark, der hellere end gerne ville salte et iskoldt Svendborg.

- Det betyder manglende omsætning og dermed indtjening. Og så betyder det, at vi har omkring 15 medarbejdere stående i et beredskab, som vi jo gerne skal have beskæftiget. Det prøver vi så ved andre opgaver, siger HedeDanmarks regionschef, Mads Holmegaard.

Hvis du har beretninger om, hvordan du oplever den varme vinter og konsekvenserne af den, så fortæl om dem på vores facebook-side her.

Fortæl på vores facebook-side hvordan du oplever den varme vinter

Ved du noget? Så send os et tip