Gymnasieelever gør klar til strejke

Den kommende gymnasiereform skaber panderynker blandt gymnasieelever

Eleverne på Odense Katedralskole er klar til at gå i strejke over den kommende gymnasiereform. Eleverne mødes kl. 11.30 og stemmer om, hvorvidt de skal stoppe skolearbejdet frem til 15.30, hvor Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) på Fyn og Landssammenslutningen af Handelsskoleelever (LH) på Fyn afholder aktion i Kongens Have.

På Tornbjerg Gymnasium har eleverne markeret dagen med 67 par sko sat op i kantinen. Det svarer til det antal af de nuværende elever, der ikke var kommet på gymnasiet, hvis der var et karakterkrav på 4 i matematik og dansk.

Regeringen fremlagde den 6. april deres udspil til en gymnasiereform, hvor de blandt andet foreslår at indføre et karakterkrav på 4 i dansk og matematik for at komme ind i gymnasiet.

Dette vil imidlertid have alvorlige konsekvenser for gymnasierne, mener elevrådsformand på Odense Katedralskole, Frederik Dahler.  

- Et karakterkrav på 4 er uambitiøst og uretfærdigt. Regeringen vil afholde unge, der i forvejen er svagt stillede, fra at tage den uddannelse de ønsker, og det har store økonomiske konsekvenser for områder der i høj grad har brug for uddannede unge. Uddannelse handler ikke om at lukke folk ude, siger han.

Derudover ønsker regeringen også skære i antallet af studieretninger fra 398 til 49, hvilket elevrådsformanden også finder dybt problematisk:

 - Odense Katedralskole håber på, at denne strejke kan være med til at få fjernet karakterkrav og færre studieretninger fra forhandlingsbordet.

Aktionen indebærer, at gymnasieelever fra DGS sætter 900 stole op i Kongens Have for at symbolisere, at der er over 900 elever gymnasiet, der har under 4 i dansk og matematik, og derfor ikke ville have kunnet komme ind, hvis der var et karakterkrav.

Der vil også være to talere. En tidligere elevrådsformand på Odense Katedralskole, Mikkel Skovgaard, og en tidligere formand for LH Fyn og nyvalgt politisk næstformand for LH, Kasper Lindquist.

- Et karakterkrav på 4 i dansk og matematik svarer til at over 900 elever, som nu går og klare sig godt på gymnasiet, ikke ville have kunnet kommet ind. Det er utrolig mange, som ville have gået glip af deres drømme uddannelse. Jeg synes, at det er en mærkelig tankegang, for uddannelse handler netop ikke om at lukke folk ude, men om at dygtiggøre dem som ønsker det, siger formand for DGS Fyn, Oliver Hjære.  

Oversigt

    Oversigt