Gymnasieelever: Skab job til unge, tak

Under Stem’rnes valgdebat i Assens Kommune blev der blandt andet diskuteret løsninger på at komme ungdomsarbejdsløsheden til livs.

Publikummet var stort, da Stem’rne tirsdag holdt valgdebat på Vestfyns Gymnasium og Det Blå Gymnasium i Glamsbjerg. Og spørgsmål fra gymnasieelever var der også mange af. Et af dem omhandlede arbejdsløsheden i Assens Kommune.

For tidligere i år kom det frem, at Assens er den kommune med den højeste arbejdsløshedsprocent blandt 25-29-årige. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I 2016 havde 11,2 procent af de unge ikke noget job, og det vil gymnasieeleven Frederik have lavet om på. Politikernes bud på løsninger var mange og forskellige.

- Det handler om, at man skal have kontakt mellem virksomheder, kommunen og jobcentrene. Det burde ikke være så svært, sagde Nikolaj Leed Henriksen fra Venstre Ungdom under debatten.

Men Joachim Allouche fra Socialdemokratisk Ungdom mener ikke, at man kan lægge ansvaret over på virksomhederne:

- Man kan ikke vente på, at virksomhederne løser ens problemer. Man bliver nødt til at bruge sociale klausuler. Det er en rigtig god ting. Assens er allerede begyndt med det, men man kan gøre det endnu bedre, sagde Joachim Allouche som svar.

quote Jeg hader sociale klausuler

Søren Thomsen, Konservative

Det er dog ikke alle, der kan se mening med sociale klausuler, som er regler kommunen kan pålægge virksomheder, der kræver, at de opretter et bestemt antal elevpladser og ansætter til dem.

- Jeg hader sociale klausuler. For sociale klausuler siger til en virksomhed: “Du tager en lærling og en svend nu, og det gør du bare”. Men problemet er, hvis virksomhederne ikke har kapital til det, sagde Søren Thomsen fra Konservative.

Han foreslår i stedet, at Assens Kommune skal gøre noget ud af ungdomsboliger og offentlig transport, for at sænke arbejdsløshedsprocenten blandt unge i Assens.

Gymnasieeleven Frederik købte både argumenter fra Socialdemokratiet og Konservative.

- Jeg er enig med Socialdemokratiet i, at man skal lægge et pres på, at der skal være en grobund for jobs. Men alligevel skal der også gøres noget ud af ungdomsboliger, sagde han.

Vinderen af prøvevalget ved tirsdagens debat blev Nikolaj Leed Henriksen, Venstre.

Se debatten om ungdomsarbejdsløshed her:

 

Se et sammenklip af valgdebatten på Vestfyns Gymnasium her:

 

Oversigt

    Oversigt