Højt incidenstal i Vollsmose: - Vi står i en alvorlig situation

Et gymnasium og to skoler kan risikere at lukke i Vollsmose, hvis incidenstallet fortsætter med at stige. Kommunen har sat ind med flere midler for at bremse smitten.

Mere end hver femte coronasmittede i Odense den seneste uge er fra Vollsmose sogn, og det støt stigende incidenstal betyder, at Vollsmose sogn er i risiko for at lukke ned. 

Incidenstallet ligger ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut på 785,8. Hvis tallet stiger til over 1.000, vil det betyde, at sognet skal lukke ned, fordi det så vil opfylde alle tre kriterier for automatisk nedlukning. 

De to øvrige kriterier er den såkaldte positivprocent, som maksimalt må ligge på tre og antallet af smittede i sognet, som maksimalt må ligge på 20. I Vollsmose ligger de to tal på henholdsvis 8,5 procent og 78 smittede. 

- Det vil betyde, at man lukker skoler, uddannelsessteder og kultur- og foreningslivet, siger Rami Ezzeddine, der er sikkerhed- og beredskabskoordinator i Odense Kommune.

- Det vil være tungt, og der er ikke nogen, der ønsker det. Alle, som har prøvet at have deres børn hjemme i flere måneder til hjemmeundervisning og mærket at foreningslivet går i stå, ved, at det ikke er godt for nogen, siger han. 

Drop-in-vaccine og test

På grund af de stigende smittetal i sognet har kommunen gjort en særlig indsats i et forsøg på at bremse smitten. Incidenstallet er steget hver dag den seneste uge. Tirsdag lå tallet på 450,5. 

Nogle af de redskaber, man har taget i brug, er at oplyse om muligheden for at blive vaccineret uden tidsbestilling i uge 33 og 34. Derudover opfordrer man til, at borgerne bliver testet. 

- Vi har et utroligt stærkt netværk, hvor skolerne, moskeerne og foreninger er repræsenteret. Dem bruger vi til at formidle det her, og det er vigtigt, siger Rami Ezzeddine.


Svært, når restriktioner bliver ophævet

De seneste uger og måneder er flere af de restriktioner, der har præget hverdagen under coronapandemien, faldet bort. 

Og med en lind strøm af nyheder om, at restriktionerne bliver mindre og mindre skrappe, er det en vanskelig kommunikationsopgave at oplyse om den alvorlige situation i bydelen. 

- Når konsekvensen er en sognenedlukning, så bliver der lyttet. Det gør der som udgangspunkt altid, men det er utroligt svært i øjeblikket, for hvis du læser en avis, får du at vide, at restriktionerne bortfalder, coronapasset borfalder, siger sikkerhedskoordinatoren. . 

- Hele incitamentet forsvinder, så det kan faktisk være utrolig svært at forstå, at her sker noget, så derfor går vi ud og fortæller, at vi er i en rigtig alvorlig situation.

- Det handler om at skabe viden herude, så man kan navigere efter det. 

Det gør kommunen ved smitten i Vollsmose