I det fynske folks tjeneste

H C Andersen i Folketinget

Vil regeringen tage initiativ til en national og international H.C. Andersen-strategi? Sådan lyder spørgsmålet, som Dansk Folkeparti torsdag stiller kulturminister Uffe Elbæk (R) ved en forespørgselsdebat i Folketinget.

Og det er ikke kun Dansk Folkeparti, der ønsker øget fokus på H.C. Andersen.

I fødebyen arbejder H.C. Andersen Fonden Odense på at rehabilitere digteren efter nogle stille år siden den store 200-års fejring i 2005.

Senest har et nyetableret H.C. Andersen Netværk meldt sig i debatten om en national Andersen-strategi.

Alle vil de fremme interessen for og øge forskningen i H.C. Andersen, ligesom de er enige om, at digteren har et stort turisme-potentiale, som ikke udnyttes godt nok.

For mange kokke ...

Men de mange aktører risikerer også at spænde ben for hinanden i deres iver efter at få Andersen ud af glemmebogen.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Det er vigtigt, at vi står sammen og ikke skaber slør om, hvad vi vil, advarer universitetslektor Johannes Nørregaard Frandsen, som er
næstformand i H.C. Andersen Fonden Odense.

- Derfor tror jeg, at det vil være gavnligt for sagen, hvis det er de officielle spillere på området, som har kontakten til Kulturministeriet -
og det er Syddansk Universitet og Odense Bys Museer, som begge
er med i fonden, fortsætter han.

Andersen stor nok

Tidligere folketingsmedlem Niels Jørgen Langkilde (K), som er initiativtager til og koordinator for det nye netværk, er uenig:

- Jeg tror ikke, at H.C. Andersen er så lille, at der kun kan være én talsmand for ham. Der er brug for mange, som arbejder for ham, siger han.