Håb for kræftsyge Marianne: Ny medicin forlænger livet

Marianne Hammer blev for to et halvt år siden diagnosticeret med uhelbredelig lungekræft, og fik kun en lille chance for at overleve. Men takket være kræfthæmmende medicin lever hun stadig i bedste velgående.

Siden Marianne Hammer blev diagnosticeret med lungekræft er hun blevet medicineret med et kræfthæmmende produkt, der hedder Tarceva.

- Det er jo fantastisk. Når man får noget der minder om en dødsdom, og man får at vide, at nu skal man bare nyde livet maksimalt, så er det jo fantastisk at man to et halvt år efter stadig er i stand til at leve livet maksimalt, siger den 63-årige Marianne Hammer.

 

Men patienter bliver med tiden resistente over for produkter som Tarceva, og så risikerer kræften igen at brede sig. 

- Jeg ved godt, at jeg er uhelbredelig syg, og at det er bare en livsforlængende behandling. Jeg har forholdt mig til at skulle dø. Jeg blev ked af det, men ikke angst. Det sværeste har været at affinde sig med at mine børnebørn ikke skulle have deres mormor, siger Marianne Hammer.

Foreløbig er Marianne Hammer blevet behandlet med Terceva i to et halvt år, og på et tidspunkt bliver hendes kræftceller immune over for behandlingen. 

- Tiden arbejder for mig, og jeg tænker, at forskningen er så langt fremme, at når jeg bliver imun og mine cancerceller ikke længere kan holdes nede med Tarceva, så har forskerne nok fundet en ny medicin, der kan hjælpe mig, siger hun. 

 

Og meget tyder på, at Marianne Hammer har noget at have sin optimisme i. På OUH og SDU arbejder forskere nemlig med at finde et nyt middel, der kan give lungekræftpatienter et længere liv med kræften. Målet er at udvikle et modsvar til den resistens, som mange lungekræftpatienter udvikler, når de modtager behandling for at bremse væksten i deres kræfttumorer.

quote Vi har undersøgt, hvordan kræftcellerne undviger behandlingen. Det gør de på  mindst ti forskellige måder

Henrik Ditzel professor, overlæge, Institut for Molekylær Medicin SDU og Onkologisk Afdeling, OUH

- Vi har undersøgt, hvordan kræftcellerne undviger behandlingen. Det gør de på  mindst ti forskellige måder, og det komplicerer unægteligt udfordringen med at finde en behandling, der også på længere sigt kan stoppe tumorvækst og styrke lungekræftpatienters overlevelse, siger professor, overlæge Henrik Ditzel fra Institut for Molekylær Medicin på SDU og Onkologisk Afdeling, OUH.

 

Hans forskningsgruppe, med ph.d.-studerende Kirstine Jacobsen i spidsen, har fundet en fællesnævner for alle de celler, der udvikler resistens. Derudover har de testet en kombineret behandling af lægemidler, de såkaldte EGFR tyrosinkinasehæmmere og AKT-hæmmere, på mus og celler, og den nye behandling viser, at kræfttumorerne stopper med at vokse.

quote På længere sigt er det håbet, at lungekræftpatienter får forlænget deres levetid

Henrik Ditzel professor, overlæge

Resultaterne fra forskningen er blevet positivt modtaget internationalt. Blandt andet har det meget anerkendte videnskabelige tidskrift Nature netop udgivet de fynske forskeres seneste resultater.

Ifølge Henrik Ditzel kan disse resultater få en stor betydning for behandlingen af lungekræft.

- Der er allerede et godkendt lægemiddel, som kan hæmme Akt-aktiviteter, så vi satser på snart at komme i gang med et klinisk studie, hvor lungekræftpatienter, der er i risiko for at udvikle resistens, får en kombinationsbehandling med de to kendte lægemidler på én gang, forklarer han.

Og Marianne Hammer kan meget vel blive én af de kræftpatienter, der kan få brug for det nye produkt.

- Jeg kan huske, at da jeg fik diagnosen, da havde jeg tanken inde i mit hoved, at hvis bare jeg kan leve i tre måneder, så går forskningen min vej. Tiden arbejder for mig og jeg føler mig tryg ved de læger, der hjælper mig, siger Marianne Hammer.

Forskere på SDU og OUH har opdaget en type af kombinationsmedicin, der kan forlænge lungekræftpatienters liv.

Fakta

 

Oversigt

    Oversigt