I det fynske folks tjeneste

Halloween giver travlhed på Fyn

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar. Danskerne er vilde med de orange kæmpe-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

En landmand på Fyn har på få år mangedoblet sin produktion af halloween-græskar.

1 af 15

70.000 græskar vokser på markerne mellem Faaborg og Assens hos Peter Mikkelsen og hans kone, Jytte. Som landmænd har de for alvor kunnet mærke danskernes spirende interesse for at fejre halloween.

- Det er lidt sjovt, som det er vokset de seneste år. Vi startede ved lidt af en tilfældighed, men siden har det taget om sig, fortæller Peter Mikkelsen til Ritzau.

Dyrkede hindbær og peberrod

For otte år siden besøgte parret nogle venner. Fruen i huset havde pyntet op flere steder med pyntegræskar, og på vej hjem talte Jytte og Peter om, at det kunne de måske lave en lille forretning ud af, hvis de dyrkede nogle og solgte dem.

I forvejen dyrkede de hindbær og peberrod ved slægtsgården mellem Faaborg og Assens, men et lille område blev gjort klar til pyntegræskar. Året efter var de klar til at holde åbent et par weekender på gården for at sælge de små græskar.

- Men stort set hver anden kunde spurgte, om vi dog ikke også havde de store halloween-græskar. Så næste sæson fik vi dyrket nogle af dem også, og da Dansk Supermarked var med på ideen, voksede mængden hurtigt, fortæller Jytte Mikkelsen.

I dag dyrker parret halloween-græskar på 15 af gårdens 80 hektar jord. I ugerne op til den 31. oktober høstes græskarrene, vaskes og pakkes i en særlig emballage med en hilsen fra parret, inden de sendes ud til forretningerne.

- Det er sjovt at have med græskar at gøre. Der er lidt fest over det, og det er dejligt, at så mange danskere har taget traditionen til sig, siger Jytte Mikkelsen.

Hun har endnu ikke lavet nogen græskar-lygtemand selv i år. Men når høsten er ovre, skal det markeres sammen med høstarbejderne fra Rumænien og Ungarn, og så skal der nok skæres et græskar eller to.

Græskar opskrifter

Halloween

Halloween er en sammentrækning af ordene i All Hallows Eve og betyder allehelgensaften.

Halloween fejres den 31.oktober, men mange steder fejres Halloween den første weekend i november.

Halloween-traditionen startede oprindelig i de katolske lande i Europa og er siden 'udvandret' til USA. I Irland er Halloween en stor dag for børnene. Halloween forbindes med græskarmænd, lys og løjer.

Traditionen er gennem de seneste 3-4 år begyndt at slå rødder i Danmark. Halloween fejres med bål, lygter, og lys. Børn og voksne klæder sig ud som hekse, skeletter, spøgelser og uhyrer.
Kilde: Arla.dk