I det fynske folks tjeneste

Handelsformand holdt truende voldsmand tilbage i over en time

To gange måtte formanden for Nyborg Handelsstandsforening nedlægge og fastholde en 34-årig truende mand under Open By Night

Foto: Google Street View

Det var formanden for Nyborg Handelsstandsforening, Hans Henrik Kongsmark, der måtte påtage sig rollen som sikkerhedsvagt, da en 34-årig mand i aftes kastede med flasker og optrådte truende under Nyborgs Open By Night-arrangement.

Handelsformanden trådte til, da han fik en melding om, at der var en mand, der skabte utryghed i Vægtergade.

- Som formand er jeg på en måde aftenens vært, og jeg bad ham dæmpe sig. Han mente imidlertid ikke, at han havde gjort noget forkert. Han sagde, at han gerne ville hjem, men så begyndte han igen at opføre sig uhensigtsmæssigt, og så måtte han ned at ligge, fortæller Hans Henrik Kongsmark.

Da gerningsmanden så lå der, kom en af hans venner forbi og sagde, at han nok skulle tage sig af ham, og de gik bort sammen.

Ville ikke gå hjem
Den 34-årige gik dog ikke hjem og sove, og lidt senere så Hans Henrik Kongsmark manden løbe gennem gaden bar overkrop og med en flaske med bunden slået af i hånden.

- Det er jo et våben, så jeg løb efter ham. Han kastede flasken ind i en mur og stort set samtidig med at glasskårene landede på jorden, gjorde han det også, siger Hans Henrik Kongsmark, der var fulgt af en gruppe frivillige hjælpere, da han for anden gang måtte tackle den urolige mand.

Den 53-årige Hans Henrik Kongsmark følte sig ikke utryg i situationen. Han fortæller, at han er næste to meter høj og vejer hundrede kg, mens den 34-årige er normal til lidt splejset af bygning. Alligevel er han godt klar over, at det kunne være gået galt.

Læs også Fyns Politi erkender: Det var ikke godt nok

- Jeg er på ingen måde nogen slagsbror. Jeg er en familiefar, der driver et par tøjbutikker, men i den situation tænkte jeg mere på publikums sikkerhed, siger han.

Måtte vente en time og ni minutter
Da den urolige mand var blevet pacificeret, blev der ringet efter politiet. Første gang kl. 22.41. Da politiet så ikke dukkede op, blev der rykket kl. 23.07, og derfra tog det yderligere 43 minutter, før politiet dukkede op. Det har Fyns Politi senere beklaget og erkendt var en fejl. Men det betød, at Hans Henrik Kongsmark måtte tilbageholde manden i mere end en time.

- Det er lang tid, og jeg havde gerne haft et par strips. Vi flyttede ham lidt rundt og gav ham et tæppe på og lagde et par puder under ham. Når man laver en civil anholdelse, er det selvfølgeligt vigtig, at den anholdte ikke kommer til skade, fortæller Hans Henrik Kongsmark.

Læs også Truende værtshusgæst kastede med glas

Handelsformanden har været med i alle de 22 år, Nyborg har holdt Open By Night, og han understreger, at det er første gang, han nogensinde har oplevet noget lignende. Og selvom han oplevede betjentene som meget professionelle, da de først dukkede op, tænker han alligevel tilbage på den gang, de havde lokale betjente i byen, og betjentene gik rundt til Open By Night og skabte ro i gadebilledet:

- Ballademagerne er nok lidt mere tilbøjelige til at lave ballade, hvis de ved at politiet er langt væk.

Til næste år vil handelsstandsforeningen hyre professionelle vagter for at undgå gentagelser.