Hans Larsen får togbane gennem nabogrunden: Mit hus er usælgeligt

Vejdirektoratet anbefaler, at den vestfynske jernbane føres gennem et villavænge i Skallebølle. Beboere føler sig stavnsbundet til deres huse.

- Det er vi ikke særlig begejstrede for. Vi er dem, der kommer til at ligge allertættest på linjeføringen. Vi kan overhovedet ikke sælge det hus, vi bor i.

I Syrenvænget nr. 9 i Skallebølle bor Hans Larsen med sin hustru. De bor på den sidste grund op mod den direkte jernbaneføring, hvis den vestfynske jernbane føres syd om motorvejen som anbefalet af Vejdirektoratet. Dermed er det få meter, som har afgjort, at de ikke kunne få deres hus fremskudt eksproprieret som deres fire naboer mod nord.

Fremskudt ekspropriering:

Nu sidder de tilbage i et hus, som de selv anser for usælgeligt.

- Det er en helt håbløs situation, vi er i. Der er jo ingen, der vil købe hus her. Måske når banen ligger der, og man kan danne sig et indtryk af, hvad det betyder, men ikke før, fortæller Hans Larsen.

Får svært ved at holde huset
Problemet for ham er bare, at han er 78 år, og hustruen et halvt år yngre, og det er ikke en adresse, der er velegnet for ældre mennesker.

- Jeg bliver ikke yngre, og det bliver sværere for mig at holde haven, og man har brug for bil for at kunne komme ud og handle her. Den dag, jeg ikke har kørekort mere, kan jeg sidde her i huset og pille næse. Inden det her er færdigt, er jeg 86 år gammel, siger han.

Han har skrevet indsigelser og føler ikke rigtig, han har flere kort på hånden lige nu.

- Jeg har talt med Vejdirektoratet om at blive fremskudt eksproprieret, men der skal vi ligge direkte på linjeføringen, forklarer han. Når linjeføringen bliver endeligt besluttet, vil han igen søge om ekspropriation.

- Det vil jeg søge ud fra humanitære forhold, min alder, eller hvad jeg nu kan finde på.

Kan bedre vente
Mange af de andre beboere på vænget er ikke så højt oppe i alderen som parret i nr. 9, og Hans Larsen tænker, at de måske bedre kan leve med usikkerheden. 

- De andre er yngre, og de kan måske sælge om ti eller 15 år. Den tid har jeg bare ikke, siger Hans Larsen.

Har boet på Syrenvænget sit halve liv
En af de naboer mod nord, som allerede er blevet eksproprieret, er Arne Mølborg fra nr. 3. Han bor nu til leje i det hus, hvor han har boet halvdelen af sit liv.

Han er ejendomsmægler og har selv solgt flere af ejendommene i vænget, så han ved godt, hvad der kan sælges, og hvad der ikke kan. Han var også den første, der solgte til Vejdirektoratet.

- Jeg tror, det bliver svært at sælge husene herude, i hvert fald hvor folk får det for husene, som de skal have for dem. Nu er navnet Skallebølle ligesom kommet på landskortet, så dem her i vænget er mere eller mindre stavnsbundet, forklarer han.

Slog til da muligheden bød sig
På grund af alderen vidste han godt, at det under alle omstændigheder var ved at være på tide at forlade Syrenvænget. Selvom han stadig arbejder lidt, er han blevet 81, og den bakkede grund er ved at være en udfordring. Derfor slog han også til, da han fik muligheden for at sælge huset.

- Jeg har boet her i 40 og et halvt år, så det bliver da svært at skulle herfra, men jeg er klar nu, fortæller han. Nu regner han med at skulle ind og bo omkring Korup:

- En skønne dag kommer jeg jo også til at gå rundt med sådan en rullevogn, så jeg vil godt ind, hvor der er lidt butikker.

DU KAN SE DEN PRÆCISE LINJEFØRING HER.

Poul Hansen fra Syrenvænget frygter også for de økonomiske konsekvenser af den kommende jernbane.

 

Oversigt

    Oversigt