I det fynske folks tjeneste

Hans Kiels andesteg

-

-

På utallige opfordringer bringer vi hermed Hans Kiels legendariske opskrift på langtidsstegt and endnu engang. Hans Kiel er redaktør på Fyens Stiftstidende. Opskriften og billederne fra tilberedningen blev første gang vist i forbrugerprogrammet \"Bedst & Billigst\" 6. november.


Se også kokken Renie Rexbye opskrift på glaseret andebryst



Hans Kiels andesteg:


MAN TAGER:
Et stk. and, helst på mindst 3000 gram, to-tre æbler, som skrælles og skæres i både, et passende antal svesker, lidt honning, lidt salt og lidt peber.


Gnid anden ind- og udvendigt med salt og peber. Fyld den med blandingen af æbler og svesker, læg honningklatten ind midt i og luk med kødpinde i begge ender, så fyldet bliver, hvor det er.


Tænd ovnen og sæt termostaten på 120 grader. Hæld en liter vand i brandepanden og læg anden på risten
ovenpå. Steg den to timer med brystet nedad, derefter fire timer med brystet opad. Mega-ænder på op mod
4000 gram skal måske have lidt mere. Prik med en kødpind ved benet. Er saften klar, er anden det også.


Sovsen er en smagssag, men det nemmeste er at lave en let opbagning og tilsætte den gode væske (minus
fedtet) fra brandepanden, lidt gelé og lidt roquefort plus den rå andelever, der pureres gennem en sigte. Det sidste kan udelades, idet leveren gør sovsen lidt grynet. Det bryder børn sig måske ikke om.


Travle folk kan med fordel gøre alt dette dagen før og så blot lune de udskårne herligheder juleaften. Er skindet ikke sprødt nok, kan grillen hurtigt klare det.


Rødkål
Lidt smør smelstes i en gryde ? evt- andefedt.
Deri kommer snittet rødkål, og man rører rundt.
Så drysses lidt sukker i ? lad være med at komme for meget i ?man kan altid supplere.
Derefter hældes lidt rødvin ved - 1-2 kopper + ½ stang kanel. Låget lægges på og det skal simre i 20 min.