Hans vil hjælpe: Krucifiks giver sundhedshjælp i Ghana

Når man melder sig i kampen om danskernes velgørenhedspenge, må man tænke kreativt for at skille sig ud. Kunstneren Hans Kjær sælger krucifikser.

De ligger pænt på rad og række i udstillingsvinduet i Rudkøbing.

- Der er 95 krucifikser og 95 skytshelgener, forklarer kunstner Hans Kjær.

Han har selv lavet dem alle sammen, og på fredag skal de sælges for at skaffe penge til sundhedsforsikringer til beboerne i landsbyen Mpagadan i Ghana.

- Det er en win-win situation. For jeg har fornøjelsen af at lave dem, og folk får en ting med hjem, siger Hans Kjær.

Hans Kjær vil fredag sælge 95 krucifikser og 95 skytshelgener til fordel for sundhedsforsikringer i Ghana.
Hans Kjær vil fredag sælge 95 krucifikser og 95 skytshelgener til fordel for sundhedsforsikringer i Ghana.
Foto: Sara Fuglsig

Pengene fra salget går ubeskåret til Ghana-projektet, hvor de 200 kroner fra ét krucifiks kan købe sundhedsforsikringer til seks personer i et år. Og det gør en kæmpe forskel ifølge kunstneren, for uden forsikring er ghaneserne uden medicin og sundhedshjælp.

Hans Kjær har været i kontakt med landsbyerne i området gennem ti år, hvor han jævnligt har været på besøg - for egen regning, understreger han.

Danskerne bidrager gerne

Der er en god chance for, at Hans Kjær får solgt en del krucifikser og skytshelgener, for danskerne er i de senere blevet mere ivrige for at bidrage til velgørenhed.

I årene 2011-15 steg indtægten ved indsamlinger med 58 procent, svarende til 218 millioner kroner. Det fremgår af en undersøgelse, som Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, ISOBRO, står bag.

Men man skal også være god til at fremføre sit budskab, for mængden af indsamlinger er stor. Ifølge Indsamlingsnævnet, der registrerer godkendte indsamlinger, er der 13 landsdækkende gade- og husstandsindsamlinger i 2017. Et tal, der er steget fra otte i 2015.

- Danskerne har øget deres donation til velgørenhed. Alle initiativer er velkomne, og det gælder både de store og de små foreninger og nye tiltag. Så det er et billede på den store kreativitet, som foreningerne viser, når de skal skaffe penge til deres gode formål, siger Robert Hinnerskov, der er generalsekretær i ISOBRO.

Hans Kjær vil fredag sælge 95 krucifikser og 95 skytshelgener til fordel for sundhedsforsikringer i Ghana.
Hans Kjær vil fredag sælge 95 krucifikser og 95 skytshelgener til fordel for sundhedsforsikringer i Ghana.
Foto: Sara Fuglsig

Hans Kjær mener også, at hans metode med at sælge kunstværker skaber mere opmærksomhed, end hvis han bare havde brugt en raslebøsse.

- Jeg tror, mange ville sige nej, fordi det er for svævende, siger han.

Han selv har dog et meget tæt og konkret forhold til behovene i det sydøstlige Ghana. Cirka to gange om året besøger han landsbyerne i området og har hver gang bidraget med hjælp til forskellige projekter. Det er gennem årene blevet til en vandboring, skolecomputere, en ny kirkeklokke, bageovn, hospitalsudstyr og meget mere. Projekter, der er blevet til virkelighed gennem en kombination af Hans Kjærs kunstsalg og støtte fra en række Rotary-klubber.

Luthers tal

Når Hans Kjær netop har valgt at lave 95 af hver af sine værker, hænger det sammen med reformationsåret, hvor Martin Luther fejres.

Luther fremførte 95 teser, der blandt andet gjorde op med den katolske kirkes ideer, om at man kunne købe aflad for sine synder ved at donere penge.

- Så jeg kalder det en omvendt Luther. For her køber man så for 200 kroner en slags aflad, forklarer Kjær.

Fredag er der kulturdag i Rudkøbing, hvor temaet netop er Luther og reformationen.

 

 

Oversigt

    Oversigt