Hård kritik af minister i rokadesag

Hård kritik af undervisningsministeren i sagen om den gigantiske rokade af uddannelsesinstitutioner i Odense. Ministeren løber fra en aftale, lyder kritikken, og dermed risikerer rokaden af falde fra hinanden.

Sagen handler kort fortalt om den aftale, to ministerier samt Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Odense Kommune indgik i 2008. En aftale, der gælder en af de største bygningsrokader i Danmarkshistorien - hvor en lang række fynske studiebygninger med tiden skal skifte ejermand.

Aftale skal genforhandles

Det skal forbedre forholdene for de studerende som pædagoger og ingeniører og samle uddannelser ved Syddansk Universitet. Men onsdag udtalte undervisningsministeren, Tina Nedergaard (V), at ministeriet ikke længere vil stå ved sin del af aftalen.
- Kammeradvokaten har vurderet sagen, og han har vurderet at aftalen skal genforhandles, siger hun.

Undervisningsministeriet kræver helt konkret et nedslag i prisen for Ingeniørhøjskolen i Odense, som ministeriet skal købe af Videnskabsministeriet og Syddansk Universitet.

100 mio. kroner mindre

Undervisningsministeriet mener nemlig på baggrund af Kammeradvokatens undersøgelse, at den aftalte pris fra 2008 er alt for høj efter nutidens ejendomspriser - svarende til 100 millioner kroner. Derfor skal aftalen genforhandles, lyder det.

Men de fynske parter raser over den udmelding. Et nedslag i prisen på Ingeniørskolen gør nemlig, at andre dele af rokaden ikke kan finansieres - i form af etableringen af et Teknisk Fakultet ved Syddansk Universitet. Derfor vil hele kabalen falde til jorden.
- Jeg mener ikke, det er en anstændig måde at behandle en anden part på, siger SDUs rektor Jens Oddershede.

Også hos Odense Kommune er de fortørnede.
- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Hvis man ikke kan lave aftale med staten, oven i købet en skriftilig aftale, hvornår kan man så stole på staten?, spørger by- og kulturrådmand, Jan Boye (K).

Bygningerne har en samlet værdi af hele 650 millioner kroner. Det har allerede kostet 15 millioner kroner at projektere projektet.

Oversigt

    Oversigt