Hårdt men nødvendigt budgetforlig

Ærøs borgmester Karsten Landro kan kun se een god ting ved det netop indgåede budgetforlig. At 13 ud af 15 byrådspolitikere har valgt at stå sammen om forliget.

Det har ikke været noget nemt budgetforlig at skulle stykke sammen, men det har været nødvendigt, fortæller Ærøs borgmester Karsten Landro (K):

- Jeg har det ikke godt med at skulle lukke skolerne i Rise og Søby, og jeg har det ikke godt med, at færgeruten i Marstal forsvinder, men det har været nødvendigt.

13 ud af 15 byrådspolitikeere har stemt for budgettet, og det er nærmest det eneste, borgmesteren ser som noget positivt ved budgetforliget.

- Hvis ikke så mange var gået sammen og havde taget ansvar for det her, så ville Ærø ikke overleve som selvstændig kommune. Vi kan vel næsten kalde det en samlingsregering, der har måttet acceptere ting, der før har været helt uspiselige, siger Landro.

Færgestriden fortsætter

En af spareøvelserne består i at fjerne færgeruten fra Marstal og i stedet flytte den til Ærøskøbing. Derved opnår man en del af de besparelser på 15 millioner kroner, der skal findes i budget 2013.

Men færgeruterne på Ærø har længe været en politisk ligtorn, og Liberal Alliances Peter Lund har da heller ikke kunnet acceptere den model.

- Man sætter hele øen på anden klasse ved at reducere overalt for at samle færgerne i Ærøskøbing. Jeg synes, det er uansvarlig politik, siger Peter Lund.

I stedet burde man have samlet færgerne i Marstal, mener Peter Lund:

- Det ville spare mange af de penge, fordi olieforbruget er væsentlig lavere på den rute, og så kunne man nøjes med at lukke en skole i stedet for to, plus nogle administrative tiltag.

Færgerne kunne så passende lægge til i Rudkøbing på Langeland, mener Peter Lund, men den model er Karsten Landro og flertallet ikke enig i.

- Ved at samle færgerne i Ærøskøbing sparer vi en en fartplan, og samtidig styrker vi samarbejdet med Svendborg Kommune, der får flere færgeovergange. Det er klart, at det vil være svært for borgerne, det her, men vi står altså overfor store besparelser.

Rasmus Lohse (K) tyggede et stykke tid på budgettet, men han kan heller ikke acceptere budgettet som det foreligger nu.

- Man skærer i skoler, daginstitutioner og fritidshjem - hele vejen rundt, samtidig med, at man ikke sparer en eneste krone på færgedriften, siger marstalleren, der understreger, at det intet har med hans bopæl i Marstal at gøre.

- Vi står i en alvorlig økonomisk, og så kan man ikke være bekendt at frede færgerne. De må ikke være hellige køer, uanset hvor de ligger, siger Rasmus Lohse.

Spareøvelse

Ærø har et budget på 420 millioner kroner, og der skal spares både i 2013 og årene fremover.

- Det lyder måske ikke af så meget i forhold til Odense, men vi har skullet finde 15 millioner i 2013, og det tal stiger til 20 millioner i 14, 15 og 16, siger Karsten Landro.

Skolerne i Søby og Rise lukker således fra næste skoleår, og Marstal mister sin færgeforbindelse fra begyndelsen af januar måned.

Oversigt

    Oversigt