Hårdt ramt af coli-bakterie

På Odense Universitets Hospital ligger en af de hårdest ramte patienter angrebet af den ekstremt voldsomme E.-colibakterie VTEC-bakterie. På en tur til Tyskland sammen med tre venner valgte han den forkerte menu.

I slutningen af maj tog den 48-årige William Potter samme med tre venner fra Fyn på en fire dages motorcykeltur til Tyskland. På vej hjem ville de have noget at spise.

- Vi stoppede på en rasteplads lidt før Hamborg. De andre valgte fast-food, men jeg havde lyst til salat. Jeg tog en stor portion fra salat-baren, men det skulle jeg aldrig have gjort, fortæller William Potter.

Fire dage efter turen begynder William Potter at få kramper i maven, og han tog på sygehuset. I første omgang blev han undersøgt og sendt hjem igen

Men smerterne fortsatte, og to dage efter blev han akut indlagt. Prøverne viste nu, at det var den farlige coli-bakterie VTEC.

- Så gik det stærkt, og det var i 11.time, fortæller William Potter.

Fjerne 40 centimeter af tarmen

Lægerne blev nødt til at fjerne 40 centimeter af tarmen, og William Potter må nu i den næste halve år leve med at afføringen går ud gennem et hul i siden og ud i en stomi-pose.

- Jeg håber at komme hjem i løbet af en uges tid, men der vil gå et halvt år, inden jeg kan bliver opereret og få tarmene lagt på plads igen. Og dermed få fjernet stomi-posen, fortæller William Potter.

William Potter arbejder i et byggemarked i Odense. Han kommer oprindelig fra USA og blev dansk gift for godt 20 år siden. Han og ægtefællen bor i Odense og har sammen tre børn.

Ødelægger tarmen

Den farlige E.-colibakterie VTEC har indtil nu kostet 22 mennesker livet - 21 i Tyskland og én i Sverige.

- Bakterien har nogle giftstoffer, som påvirker tarmen. Den har også nogle klisterstoffer, som gør, at den let sætter sig fast på tarmen. Giftstofferne graver sig så ned i tarmen indtil der går hul, fortæller overlæge på infektions-medicinsk afdeling på OUH Svend Stenvang Pedersen.

I alt er mere end 2200 mennesker smittet i 12 lande. I Danmark er 18 personer blevet syge.

Oversigt

    Oversigt