I det fynske folks tjeneste

Hårdt ramt af coli-bakterie

02:21
03:21
00:40

På Odense Universitets Hospital ligger en af de hårdest ramte patienter angrebet af den ekstremt voldsomme colibakterie VTEC-bakterie. På et tur til Tyskland sammen med tre venner valgte han den forkerte menu.

1 af 4

På Odense Universitets Hospital ligger en af de hårdest ramte patienter angrebet af den ekstremt voldsomme E.-colibakterie VTEC-bakterie. På en tur til Tyskland sammen med tre venner valgte han den forkerte menu.

I slutningen af maj tog den 48-årige William Potter samme med tre venner fra Fyn på en fire dages motorcykeltur til Tyskland. På vej hjem ville de have noget at spise.

- Vi stoppede på en rasteplads lidt før Hamborg. De andre valgte fast-food, men jeg havde lyst til salat. Jeg tog en stor portion fra salat-baren, men det skulle jeg aldrig have gjort, fortæller William Potter.

Fire dage efter turen begynder William Potter at få kramper i maven, og han tog på sygehuset. I første omgang blev han undersøgt og sendt hjem igen

Men smerterne fortsatte, og to dage efter blev han akut indlagt. Prøverne viste nu, at det var den farlige coli-bakterie VTEC.

- Så gik det stærkt, og det var i 11.time, fortæller William Potter.

Fjerne 40 centimeter af tarmen

Lægerne blev nødt til at fjerne 40 centimeter af tarmen, og William Potter må nu i den næste halve år leve med at afføringen går ud gennem et hul i siden og ud i en stomi-pose.

- Jeg håber at komme hjem i løbet af en uges tid, men der vil gå et halvt år, inden jeg kan bliver opereret og få tarmene lagt på plads igen. Og dermed få fjernet stomi-posen, fortæller William Potter.

William Potter arbejder i et byggemarked i Odense. Han kommer oprindelig fra USA og blev dansk gift for godt 20 år siden. Han og ægtefællen bor i Odense og har sammen tre børn.

Ødelægger tarmen

Den farlige E.-colibakterie VTEC har indtil nu kostet 22 mennesker livet - 21 i Tyskland og én i Sverige.

- Bakterien har nogle giftstoffer, som påvirker tarmen. Den har også nogle klisterstoffer, som gør, at den let sætter sig fast på tarmen. Giftstofferne graver sig så ned i tarmen indtil der går hul, fortæller overlæge på infektions-medicinsk afdeling på OUH Svend Stenvang Pedersen.

I alt er mere end 2200 mennesker smittet i 12 lande. I Danmark er 18 personer blevet syge.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.