Hav af lys danner eventyrlig fejring af H.C. Andersen

Kronprinsen besøger onsdag Odense for at opleve den engelske kunstner Bruce Munros berømte lys-installation i Eventyrhaven.

Når Kronprins Frederik klokken præcis 16.55, trykker på en kontakt på Odense Rådhus, tænder han ikke blot for 8.080 farvestrålende blomster i Eventyrhaven. Han sætter spot på, at eventyret lever i bedste velgående på en dag, hvor Odense fejrer 150-året for H.C. Andersens æresborgerskab i fødebyen.

Og hvordan nu det? Ganske simpelt: Den engelske lyskunstner Bruce Munro skulle gå så gruelig meget igennem, og på den rigtige idé, før han mødte anerkendelse. På mange måder meget lig H.C. Andersens egen lidelseshistorie.

Lyskunstner ville være maler

- Jeg ville egentlig være kunstmaler. Jeg brændte for det. Men, helt ærlig, jer er ikke særlig god til det, har den 58-årige Bruce Munro ved flere lejligheder indrømmet. Alligevel har han i efterhånden 30 år lavet sine installationer, med fællestitlen "Field Of Light", fra det nordligste Skotland til det sydligste Australien. Altid i stor skala med tusindvis af lys.

Bruce Munro, England, er manden bag
Bruce Munro, England, er manden bag
Foto: Bruce Munro

- Jeg har nok altid forsøgt at lave kunst, uden helt at kende processen. Men jeg må indrømme, at jeg har været heldig, siger kunstneren, der nu får sit seneste værk opført i Odense.

Det store lyskunstværk bliver i Odense til og med uge syv i 2018. Der vil hver dag være tændt for de 8.080 lys i tidsrummet 06.00-09.00 samt 15.00-23.00.

Stort program fejrer H.C. Andersen

Forud for afsløringen af lyshavet har borgmester Peter Rahbæk Juel (Soc.dem.) budt velkommen klokken 16.00. Derefter folder et program, der også byder på tale af by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), sig ud de følgende timer. Efter talerne er der dansende fortolkning af H.C. Andersens eventyr tilsat stomp, kor og musik. Klokken 16.45 mørklægges Flakhaven, og klokken 17.00 tænder H.K.H. kronprins Frederik Field Of Light.

Senere på dagen, klokken 18.30 står HCA Marathon for et lysløb i byen inden der klokken 19.45 er festfyrværkeri. Samtidig med alt dette holder H.C. Andersen Julemarkedet åbent fra klokken 14.00-20.00.

Oversigt

    Oversigt