Havlivet i Kattegat og Sydfyn truet af store mængder alger

Om fire til fem måneder risikerer giftige gasser fra alger at slå alt omkring sig ihjel i Kattegat og havet omkring Sydfyn.

Der er usædvanligt mange alger i vandet. Store plamager af kiselalger flyder rundt i Kattegat og Det Sydfynske Øhav.

Det skriver dr.dk.

Algerne gør vandet rødbrunt og grumset, men det er ikke det beskidte vand, der giver  biologer og lystfiskerne hovedpine.

Algerne gør nemlig ingen skade endnu, men når de dør, falder de til bunds, hvor de ligger og rådner. Fra havbunden ligger de og afgiver giftige gasser, som dræber dyrelivet i området. 

Biolog Kaare Manniche Ebert fra Dansk Sportsfiskerforbund forventer, at problemet ligger og venter længere ude i fremtiden.

- De døde kiselalgerne kan betyde, at der bobler giftig gas op igennem vandet nede fra havbunden og slår alt ihjel om fire til fem måneder, fortæller han til DR.

Ifølge Kaare Manniche Ebert er det ikke unormalt, at der er alger i vandet på det her tidspunkt af året. I år er der dog ekstra mange.  

- Algerne kommer hvert forår, men der er en unaturlig høj mængde. Der er for mange næringsstoffer i vandet, siger biologen til DR.

Årsagen til den høje mængde næringsstoffer er den våde vinter, vi har haft i år. Regen skyller næringstofferne fra landmændenes gødning væk fra markerne og ud i havene, hvor de giver næring til algerne. Og nu, hvor solen giver mere lys til algerne, kan de sprede sig meget hurtigere.

- De her alger eksploderer fuldstændig hæmningsløst. Én bliver til to, og pludselig er de blevet til milliarder inden for kort tid, siger Kaare Manniche Ebert til DR. 

Oversigt

    Oversigt