HC And hjælper børn igennem MR-skanning

Et nyt projekt på Odense Universitetshospital viser, at mange mindre børn ikke behøver at blive bedøvet før en tur i en MR-skanner. En forklaring af tegneseriefiguren HC And hjælper børnene.

Selvom en MR-skanner er ufarlig, så kan den være en skræmmende oplevelse for mindre børn. Derfor bliver mange børn lagt i fuld bedøvelse, så de ligger helt stile, mens skanneren arbejder.

Men fuld narkose er tidskrævende for børnene, og den kan også medføre både ubehag og gener. Derfor har to radiografer fra MR-teamet på Radiologisk Afdeling på undersøgt, om sygehuset ved at forklare børn om MR skanning, kan undgå bedøvelse.

MR-teamet fået hjælp af tegneserieunivers ”HC And”, som HC Andersen Børnehospital har været med til at udvikle.

- Vi tilbød 27 børn, som ellers var henvist til at skulle i fuld bedøvelse, at prøve uden. De blev informeret inden undersøgelsen ved hjælp af HC And og bagefter kunne 26 af børnene gennemføre skanningen uden narkose, forklarer Signe Olloni til ouh.dk.

HC And-forsøget betyder, at kun 4 ud af 10 fireårige børn blev skannet i fuld narkose i foråret 2017, mens det var 8 ud af 10 fireårige børn i samme periode i 2015.

- Vi har nogle gange en oplevelse af, at børn bedøves ’for en sikkerheds skyld’. Det handler især om børn, der har en alder, hvor man er i tvivl, om de kan samarbejde til undersøgelsen. Men her er vores erfaring altså nu, at hvis man møder børnene på deres niveau, så kan de godt medvirke uden bedøvelse, siger Nana Villadsen.

De to radiografer håber, at kunne få antallet af børn, der bliver skannet med fuld bedøvelse endnu længere ned.

- Børnene virker markant mere trygge, og forældrene fortæller også bagefter, at skanningen er en bedre oplevelse uden bedøvelse. Samtidig er det også en besparelse for sygehuset, fordi der ikke skal tilkaldes et helt anæstesihold. På den måde vinder alle ved, at vi bruger lidt ekstra tid på at gøre børnene trygge, siger Signe Olloni.

Se HC And forklare om MR-scanneren

Oversigt

    Oversigt