I det fynske folks tjeneste

H.C. Andersen billedbog solgt til udlandet for 2,9 millioner kroner

Det blev ikke Odense Bys Museer, der fik fat i den sjældne billedbog fra H.C. Andersen, da hammerslaget lød på 2,9 millioner kroner.

00:15

Marie Henriques Billedbog - H.C. Andersen (1869) Foto: Bruun Rasmusens Auktionshus

1 af 2

Der var lagt op til en dramatisk budkrig, da den sjældne Marie Henriques Billedbog af H.C. Andersen tirsdag var på auktion hos Bruun Rasmussen i København.

Der var sgu nogen, der lige snød os i sidste øjeblik. Vi havde en aggressiv budstrategi, men vi kunne ikke gå højere op i pris

Torben Grønnegaard Jeppesen, museumschef, Odense Bys Museer

Bogen var på forhånd vurderet til mellem 1 og 1,5 millioner kroner, men da hammerslaget lød endte prisen på 2,9 millioner kroner. 

Odense Bys Museer måtte se sig slået af en udenlandsk køber, der telefonisk overgik museumchef, Torben Grønnegaard Jeppesens endelige bud - og derved overbød fynboerne med 100.000 kroner. 

- Der var sgu nogen, der lige snød os i sidste øjeblik. Vi havde en aggressiv budstrategi, men vi kunne ikke gå højere op i pris, siger Torben Grønnegaard Jeppesen. 

Odense Bys Museer sluttede med det næsthøjeste bud på 2,8 millioner kroner, men blev i sidste øjeblik overgået af en udenlandsk byder. 

- Vi kunne ikke gå højere op end 2,8 millioner kroner. For oven i prisen kommer salæret. Så den samlede pris bliver lige omkring 3,6 millioner kroner, og det havde vi ikke med, siger Torben Grønnegaard Jeppesen. 

Den udenlandske køber af H.C. Andersens billedbog er ukendt  

Eventyrlig billedbog

Billedbogen er på 184 sider og er en sammenhængende historie om den lille Maries dannelsesrejse ud i verden sammen med sin strikse barnepige. Derudover er bogen fyldt med illustrationer og klip af H.C. Andersen selv. Han lavede bogen til Marie Henriques som en fødselsdagsgave til hendes tre-års fødselsdag.

Bogen skildrer Andersens kærlighed

H.C. Andersen var ven af Henriques familien, og noget tyder på, at Andersen havde et helt særligt forhold til den lille pige, Marie Henriques. I bogen skriver han blandt andet “ Din Moder læser det for Dig, hun er dog Din bedste Ven, Din anden Ven er Din fader, Din tredje er Andersen”.

Læs også Følg buddene live: Sjælden H.C. Andersen-bog sat til salg

Der findes 19 kendte billedbøger af H.C. Andersen, men hans specielle forhold til familiens lille pige gør, at denne billedbog ifølge Lærke Bøgh er speciel for køberne:

- Den er fuld af kærlighed til Marie, og det er anderledes i forhold til mange af de andre billedbøger, han har skrevet. Historien, illustrationerne og måden at bruge sproget på er typisk Andersen, men særligt hans forhold og inddragelse af sig selv i historien, tror jeg, gør, at mange gerne vil have fat i den, siger Lærke Bøgh.

05:58 Luk video