I det fynske folks tjeneste

H.C. Andersen-eventyr til tre mio. kr. på auktion

Det formentlig sidste eventyrmanuskript i privateje kommer på auktion i næste måned. Manuskriptet til et af H.C. Andersens længste og mest komplicerede eventyr, \"De Vises Steen\", kommer på offentlig auktion den 19. april, godt to uger efter fejringen af digterens 200-årsdag.

-

Det formentlig sidste eventyrmanuskript i privateje kommer på auktion i næste måned.

Manuskriptet til et af H.C. Andersens længste og mest komplicerede eventyr, \"De Vises Steen\", kommer på offentlig auktion den 19. april, godt to uger efter fejringen af digterens 200-årsdag.

\"De Vises Steen\" er efter al sandsynlighed det sidste eventyrmanuskript på private hænder.

H.C. Andersen Museet på Rådhuspladsen i København erhvervede for et par år siden manuskriptet af bogsamleren Bjarne Saxhof og har nu besluttet at udbyde det på auktion hos Bruun Rasmussen. Her vurderer afdelingsleder Sebastian Hauge Lerche, at manuskriptet vil kunne indbringe omkring tre millioner kroner. Han forventer en stor interesse både fra udlandet og fra dansk side, ikke mindst fordi hverken H.C. Andersen-museet i Odense eller Det Kongelige Bibliotek ejer en version af manuskriptet.

Museumsinspektør Claus Chr. Koch siger til TV2 Fyn, at HC Andersen-museet selvfølgelig altid er opmærksomme, når Andersen-værker er til salg.  - Vi vurderer fra sag til sag, om det er noget, vi vil byde på. I så fald vil vi også lægge strategi for, hvad vi gør - internt i huset, understreger Claus Chr. Koch.

HC Andersen Museet er normalt altid repræsenteret ved den slags auktioner.

Manuskriptet, der består af 13 tætskrevne sider og er nedfældet i september 1858 på herregården Basnæs, blev i mange år anset for tabt, indtil det i 1999 pludselig dukkede op hos efterkommere af familien Swane, som i sin tid havde fået det foræret af H.C. Andersen. Det lykkedes imidlertid ikke dengang en offentlig institution at erhverve manuskriptet, som dermed forblev i privateje.