H.C. Andersen-film er på vågeblus

Filminstruktøren Bille August satser stadigvæk på at realisere en H.C. Andersen-film.

I marts 2003 påtog filminstruktøren Bille August sig opgaven med at instruere en ny engelsksproget film om eventyrdigteren H.C. Andersen.

Filmen skulle efter planerne have et budget på mellem 80 og 150 millioner kroner, og skulle efter planen have premiere i jubilæumsåret 2005.

Finanskrise sinker filmen

Bille August fik i første omgang 3,3 millioner kroner fra HCA-fonden til at forberede projektet, og et manuskript skulle være færdigt i efteråret 2004.

Der findes stadig ikke noget manuskript, og filmen er på vågeblus, skriver Ekstra Bladet.

- Filmen lever, men den er på hold nu. Det er sindsygt svært at få noget finansieret internationalt i disse tider, siger Bille Augusts pressemedarbejder Karin Trolle til avisen.

Måtte rykke efter regnskab

I juni 2007 blev regnskabet i forbindelse med filmprojektet afleveret til HCA-fonden. Det skete først efter at det kom frem, at der ikke var et regnskab, og at fonden ikke havde rykket for det.

Da regnskabet blev afleveret i 2007, viste det sig, at der var brugt 2,8 millioner ud af de 3,3 millioner kroner, som blev udbetalt.

HCA-fonden blev opløst i 2007.

Fik pris for at påtage sig opgaven

Den 2. april 2003 fik Bille August overrakt Odense Bys HC Andersens Pris 2003 på 370.000 kroner som en anderkendelse af, at han påtog sig opgaven med H.C. Andersen-filmen.

Blive måske aldrig til noget

- Jeg ved godt, at min film fik en plads på den negativ-liste over begivenheder, som enten ikke blev til noget eller ikke levede op til forventningerne i forbindelse med fejringen af H.C. Andersen i 2005.
Men det tager altså tid at udvikle filmprojekter, og desuden er den gamle digter i nogle sammenhænge en besværlig herre at genfortælle, forklarede instruktøren til Ritzau i maj 2007.

Allerede dengang ville han ikke garantere, at filmen bliver til noget. 30 års erfaringer har lært ham, at det er en branche, hvor der sjældent kan udstedes nagelfaste garantier, sagde Bille August dengang til Ritzau.

Oversigt

    Oversigt