I det fynske folks tjeneste

HC Andersen Fonden i politikernes søgelys

Den storstilede fejring af 200-året for H. C. Andersens fødsel og ikke mindst gallashowet i Parken den 2. april lander nu på kulturminister Brian Mikkelsens bord. Folketingets kulturudvalg kræver en redegørelse.

-

 

Den storstilede fejring af HC Andersen i Parken den 2. april lander nu på kulturminister Brian Mikkelsens bord. Kulturministeren skal svare på det spørgsmål HCA-fondens formand Anker Boye og generalsekretær Lars Seeberg hidtil har holdt hemmelig overfor offentligheden: Fik Tina Turner 10 millioner kroner for at synge til to gamle numre med båndmusik ?

Det er folketingets kulturudvalg, der har bedt ministeren om at svare på en byge af spørgsmål i forbindelse med H.C. Andersen-fejringen, som staten har bidraget til med omkring 75 millioner kroner.

Udvalget vil også vide, om showet reklamerede med og havde til formål at indsamle penge til ABC-fonden, der skal bekæmpe analfabetisme blandt børn og unge. I givet fald skal ministeren bekræfte, at der ikke var noget overskud til fonden.

Endelig opfordres ministeren til at bede HCA-fonden om at give en nøjagtig redegørelse for anvendelse af de økonomiske midler til aktiviteter i H.C. Andersen-året - set i lyset af, at fonden har fået betydelige offentlige tilskud, som det formuleres.

Tina Turner var hovednavnet ved det store hyldestshow, og det har været fremme, at hun modtog 10 millioner kroner for sin optræden. Desuden har det vakt undren, at der tilsyneladende ikke har været noget overskud på arrangementet på trods af, at der angiveligt var reklameret med, at pengene ville gå til ABC-fonden og bekæmpelse af analfabetisme blandt børn og unge i udviklingslandene.

Hvor meget Tina Turner har fået er i følge Fyens Stiftstidende lørdag umuligt at få at vide. DR, som sendte showet, har i følge programdirektør Lars Grarup ingen kommentarer.  Avisen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra fondens formand, borgmester Anker Boye.

Generalsekretær Lars Seeberg fra HCA-fonden siger dog, at de 10 millioner kroner er \"skudt langt over målet\" - uden dog at oplyse nærmere, hvor stort honoraret var.

På tirsdag mødes HCA-fonden til ekstraordinært møde om det store show i Parken.