Hemmelig rapport: Asylcentre på Langeland plaget af racisme

En leder har kaldt en asyldreng for ”liderbuk”, mens en anden leder ikke har kunnet styre sit temperament, afslører hemmeligholdt rapport.

I næsten 11 måneder har Langeland Kommune, der driver 11 asylcentre, hemmeligholdt dele af indholdet i en konsulentrapport, der giver et dystert billede af forholdene på asylcentrene. Det skriver  Radio24syv, der har fået indsigt i rapporten.

I rapporten fremgår det, at en leder på Børnecenter Tullebølle har kaldt en kriseramt dreng for ”Ali Baba”, der er nedladende slang om en arabisk dreng. Derudover har lederen også kaldt en dreng for ”liderbuk”.  Rapporten beskriver Langeland Kommunes asylområde som dysfunktionelt på flere områder.

Derudover afslører rapporten også, at medarbejderne på Børnecenter Tullebølle beskriver ledelsen som ”ikke til stede og aner ikke, hvad der foregår”. En koordinator er ”grov over for medarbejdere”, og en leder ”kan ikke styre sit temperament". Alt går bedre, når ledelsen ikke er til stede, bliver det konkluderet.

quote Det billede, der tegner sig i rapporten, er så kritisabelt og katastrofalt, at det er noget, der ikke må få lov at fortsætte.

Anders Drejer

Fremlagt for økonomiudvalg og kommunalbestyrelse

Rapporten er lavet af konsulenthuset Ramsdal i december 2015 og er baseret på 49 medarbejderinterviews og 140 spørgeskemaer, skriver Radio24syv.

Efterfølgende er der opstået en lang række problemer på de asylcentre, som Langeland Kommune har drevet.

- Det billede, der tegner sig i rapporten, er så kritisabelt og katastrofalt, at det er noget, der ikke må få lov at fortsætte i månedsvis eller årevis. Det skal løses inden for ganske, ganske kort tid, siger Anders Drejer, der er professor ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, til Radio24syv.

Tavs borgmester henviser til asyldirektør

Rapporten blev i januar fremlagt for økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune. Derefter blev den indsamlet igen, og offentligheden har ikke haft adgang til rapporten. 

Langelands borgmester og formand for økonomiudvalget, Bjarne Nielsen (V), har ikke ønsket at kommentere sagen over for Radio24syv. Han henviser til Kurt Habekost, der er konstitueret asyldirektør. Kurt Habekost mener, at Langeland Kommune gjorde nok ved at ansætte den nu fyrede Sisi Eibye som asyldirektør.

Ifølge Radio24syv er flere af de ledere og chefer, der bliver kritiseret i rapporten, fortsat ansat.

Oversigt

    Oversigt