Få overblikket her: Tæt på halvdelen af de fynske politikere bor ikke på Fyn

Lidt under halvdelen af de fynske folketingspolitikere, der genopstiller, bor slet ikke på Fyn.

De fleste er nok ikke i tvivl om, at Mette Frederiksen (S) er fra Aalborg. Ligesom at hendes fynske partikollega Trine Bramsen er fra Thurø.

Men selvom Trine Bramsen har gjort meget ud af at fortælle om sit fynske ophav og hus på Thurø, er det stadig i København, at hun har sit faste bopæl og betaler sin kommuneskat. 

Men hun er langt fra den eneste folketingspolitiker, der er valgt på Fyn, men som ikke bor der.

Kan sagtens varetage fynske interesser

I en gennemgang, som TV 2 Fyn har fortaget af de fynske folketingspolitikeres adresser, står det klart, at lidt under halvdelen af de fynske politikere, der genopstiller - fem ud af 12 - faktisk har bopæl i København - tæt på Christiansborg og magtens centrum.

Dermed er der kun en lille overvægt af folketingspolitikerne - syv styk - som er valgt på Fyn og bor på Fyn.

Rasmus Helveg Petersen (R) er en af de i alt fem fynske mandater, der er bosat i København. 

Han anerkender, at det er en fordel at bo tæt på sine vælgere, men han mener ikke, at det er et problem, at han selv er bosat i København.

- Jeg deltager i det politiske liv på Fyn, så jeg mener sagtens, at jeg kan varetage de fynske interesser fra Christiansborg, forklarer han.

Rasmus Helveg Petersen er født og opvokset i København. Det er derfor ikke nye toner, at han er bosat langt fra sine vælgere, og det har ikke tidligere været et problem for ham.

Fyn har lige nu 12 mandater siddende i Folketinget, og det er dermed kun lidt over halvdelen, der rent faktisk selv bor på øen.

- Jeg er valgt til trods for, at jeg bor i København. Så jeg kan konstatere, at det godt kan lade sig gøre at bo i en anden by end sine vælgere. De har selv valgt mig ind, siger den radikale Rasmus Helveg Petersen.

Ikke problematisk

Lektor i statskundskab ved Roskilde Universitet (RUC) Flemming Juul Christiansen fortæller, at der altid har været tradition for såkaldte faldskærmspolitikere i dansk politik. Altså politikere, der ikke bor i deres valgkreds.

Han ser dog heller ikke noget problematisk i, at flere fynske mandater har bopæl i København.

- Jeg tror, man må tage det som et udtryk for, at de fynske vælgere har efterspurgt forskellige egenskaber ved de kandidater, de har valgt at stemme på.

- Det kan være, at de begår sig godt i medierne eller har god politisk gennemslagskraft, frem for at de har deres dagligdag i lokalsamfundet, siger han.

Og så påpeger han, at det at have bopæl i sin valgkreds selvfølgelig gør det lettere med et lokalt fokus, selvom politikere godt kan repræsentere et lokalområde uden at bo der.

Nærheden har betydning

Andre politikere kan ikke forestille sig at skulle bo udenfor sin valgkreds. En af dem er Lars Christian Lilleholdt (V).

- Jeg kunne aldrig forestille mig at bo i en anden by, end den hvor jeg stiller op. Nærheden betyder meget for mig, forklarer han.

Her bor de fynske folketingspolitikere

Lars Christian Lilleholt har sin daglige gang i Odense centrum, og det betyder meget for ham at kunne møde sine vælgere i hverdagen.

- Jeg drikker ofte kaffe inde i byen, og der henvender borgerne sig til mig om forskellige ting, siger han og fortsætter:

- Det er nemmere at forholde sig til problemerne, når jeg har den direkte kontakt. 

De 12 folketingspolitikere håber allesammen at blive valgt ind igen til det kommende valg. Ingen ved endnu, hvornår statsminister Mette Frederiksen udskriver valg, men hendes fynske partikollega Bjørn Brandenborg (S) er allerede begyndt på sin valgkamp