I det fynske folks tjeneste

Her er jeres favoritter: Fynboerne er vilde med karbonader og brunkål

Gode, solide bonderetter er stadig i høj kurs på Fyn. Fynboerne har indsendt deres livretter, og menuen er lige som bedstemor ville have elsket den.

Gammeldags kyllingesteg med brun sovs er en af de mange klassiske retter, som fynboerne har udpeget som favoritter. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Når der skal laves aftensmad, kan man  - groft sagt - dele befolkningen op i to grupper: De organiserede, der har styr på planlægningen og går ud fra en madplan, og så alle de andre, der improviserer dagligt hen over køledisken i supermarkedet.

Det kan også være svært at finde på, hvad man skal lave. Selvom reolen er fuld af kogebøger, så skal det være både nemt, velsmagende, sundt og økonomisk.

Fynboernes favoritter

Nu har fynboerne bidraget til inspiration for alle dem, der har svært ved at finde på, hvad der skal serveres til aftensmad.

Mange har forslået karbonader med stuvede gulerødder og ærter, brunkål,  frikadeller med stuvet hvidkål, hakkebøf, kyllingesteg med brun sovs, millionbøf, medisterpølse og boller i karry.

Herlige retter som kan sprede glæde ved bordet.

Der er dog også forslag til mere moderne mad fra f.eks. Natascha Skelmose, der bidrager med chicken cashew, spagetti carbonara, pizza, kylling med tomater og mozzarella på og med stegt kål ved siden af i lidt fløde med chili og hvidløg.

Fynske specialiteter

I den mere kuriøse afdeling foreslår Joan L. Hansen hvidkålsbudding, flere kan lide brød-æggekage med syltetøj, nogle vil have mannagrød og risengrød, og Karin Merete Thrane kommer med sin mors opskrift på såkaldt fynsk gullasch.

Madplan med fynske favoritter

Diætist Marianne Sellebjerg har gennemgået alle de indsendte favoritretter og lavet en uges madplan ud fra dem.

Læs også Få inspiration til din bedste hverdagsret

 Det er ikke ligefrem en madplan, som hun vil anbefale som slankekost, selvom retterne sagtens kan laves i fedtfattige udgaver.

Men det er mættende og velkendt mad fra vores mormors køkken, som både børn og voksne stadig elsker.

Her får I både en hitliste over alle de indsendte retter og en madplan for de kommende syv dage. Inspiration til opskrifter ligger nederst i artiklen.

 

 

Torsdag:

Karbonader og stuvet hvidkål.

Fredag:

Kyllingesteg og råkost med blomkål og broccoli.

Lørdag:

Rodfrugter med mørbrad

Søndag:

Hakkebøffer med kartoffelmos

Mandag:

Laksestykker

Tirsdag:

Brødæggekage og råkost af rødspidskål, appelsin og hakkede mandler.

Onsdag:

Pasta med kødsovs

Læs også Fynske favoritter: Hvad er din bedste hverdagsret?

 

Fynboernes hverdagsfavoritter

Vi spurgte - I svarede
I mandags spurgte vi, hvad I foretrækker at menuen står på, når det er tid til aftensmad derhjemme.
Her er, hvad I svarede:

Frikadeller med stuvet spidskål
Stegt flæsk med persillesovs
Brød-æggekage med syltetøj
Lasagne
Tortillas med kylling eller oksekød
Koteletter i fad
Spaghetti med kødsovs
Hjemmelavet pizza
Grøntsagstærte med skinke og broccoli
Hjemmelavet tomatsuppe
Kartoffelsuppe
Biksemad
Pitabrød med forskelligt fyld
Kyllingelår med bønner og rodfrugtmos
Porretærte med bacon
Karrysuppe med kylling og grønt
Laks i tomatsovs med pasta
Bagte kartofler med forskelligt fyld
Millionbøf
Bøf med løg og bearnaisesauce
Pariserbøf
Hakkebøf med salat
Pastafad med rester fra køleskabet
Rodfrugtspaghetti med pesto
Hjemmelavede boller i karry
Rodfrugtmos med bacon
Kartoffelbåde med rester fra køleskabet
Risotto med grøntsager fra køleskabet
Chicken Cashew
Spaghetti Carbonara
Gammeldags kyllingesteg med brun sovs og rabarberkompot
Stegt kalvelever med løg, hvide kartofler og surt
Skrubbe med persillesovs og nye kartofler
Fynsk Gullasch
Norsk øllebrød med sukker og smørristede rugbrødsterninger
Medisterpølse på rugbrød
Gyros
Svinemørbrad i baconsvøb
Citronkylling
Karbonader med stuvede ærter og gulerødder
Brunkål
Risengrød
Mannagrød
Kylling med pesto og pasta
Vildand
Skipperlabskovs
Pandekager med is
Hvidkålsbudding
Karrykål
Fransk løgsuppe
Hot Dogs
Æbleflæsk
Rugbrød med pålæg
Hønsekødssuppe