Her kommer de: 450.000 spjættende turist-magneter

Nu sættes en gigantisk mængde ørredunger ud i de fynske vandløb. De skal lokke endnu flere lystfiskerturister til Fyn.

Forestil dig en stor støvsuger, der ikke suger luft, men vand.
Og forestil dig så en gennemsigtig støvsugerslange, hvor du kan se en masse fisk blive suget igennem. Ud til en stor tankbil.

Så har du nogenlunde et billede af, hvordan der ser ud hos Fyns Laksefisk i disse dage. For de er nemlig ved at vinke farvel til 450.000 små ørreder, som de har passet i deres bassiner igennem de sidste halvandet år. Nu skal de ud og gøre nytte i de fynske vandløb.

Ørredyngel bliver suget ud af deres bassiner på Fyns Laksefisk.
Ørredyngel bliver suget ud af deres bassiner på Fyns Laksefisk.

- Det er en fed fornemmelse at sætte dem ud i deres rette element, den vilde natur. Og jeg er sikker på, de nok skal klare sig, fortæller Linda B. Høeg, der er fiskemester ved Fyns Laksefisk.

Linda B. Høeg er fiskemester ved Fyns Laksefisk
Linda B. Høeg er fiskemester ved Fyns Laksefisk

De små ørreder stammer fra efterårets elektrofiskeri efter vilde, fynske moderfisk, som fortrinsvis udføres af frivillige sportsfiskere og Fyns Laksefisk. Efter udsætningen i vandløbene vandrer ørrederne ud i havet, og allerede til næste forår har langt de fleste af dem ædt sig så store og tykke i de fynske farvande, at de nu selv kan svømme hjem til barndoms-vandløbet og gyde. 

Arbejdet med med de små fisk er en del af satsningen på Fyn som turistmekka for lystfiskere. 

- Vi har jo det her fiskeri omkring Fyn, og for at bevare det, er vi nødt til at sætte nogle fisk ud for at booste det, fortæller Linda B. Høeg.

Alle 10 fynske kommuner arbejder sammen i deres fælles projekt, Havørred Fyn, som restaurerer vandløb og udsætter små havørreder. Lystfiskeri efter havørreder på kysten er nemlig blevet en rigtig god fynsk forretning, som også Odenses By- og Kulturrådmand, Jane Jegind, kan se det store potentiale i.

- Ifølge de nyeste tal genererer Havørred Fyn en lokal meromsætning på mindst 50 mio. kr. for det relaterede erhverv og tilmed 38 skabte job. Det skyldes, at turister - som udelukkende kommer til Fyn og øerne for at fiske efter havørreder - årligt lægger mere end 55.000 overnatninger her. Dét er en unik fynsk succes, at vi kan gøre naturen mere alsidig og samtidig oparbejde en bæredygtig turisme, som kommer fynsk erhverv til gode, siger hun.

De 450.000 små ørreder bliver udsat fra i dag på 40 forskellige steder på Fyn. Arbejdet slutter 13. april.

Her kan du se, hvordan de mange fisk forlader deres bassiner:

450.000 små babyfisk er på vej til at blive sluppet fri. Fra i dag og to uger frem vil de små fisk - såkaldt smolt -  blive sat ud i vandløb rundt om på Fyn.

 

Oversigt

    Oversigt