Herrehåndbolden har fået nye lokomotiver

For bare fem år siden var kampe mellem GOG og KIF Kolding i herreligaen altid et topopgør. Sådan er det ikke længere. Nye hold blander sig nu i DM-striden.

Der er ikke samme glans over et møde mellem GOG og KIF Kolding
i herrehåndbold, som der var engang. Når de to hold står over for hinanden i Gudmehallerne lørdag, er der ikke som førhen tale om et opgør mellem nummer et og to. Inden mødet ligger de to fordums kæmper nummer 4 og 11 i den aktuelle tabel.

De to klubber har ellers siden slutningen af 80'erne kørt et
parløb i toppen af ligaen og tilsammen vundet 18 af de 22 DM-titler, der er spillet om siden 1987. Men de to håndboldflagskibe er blevet indhentet af konkurrenterne de senere år.

Senioranalytiker Rasmus K. Storm fra Idrættens Analyseinstitut mener ikke, at GOG og Kolding er gået i stå. Der er bare andre, der løber endnu stærkere nu.

- Det, vi ser nu, er et udtryk for, at der er kommet nogle stærke aktører på banen, som har masser af kapital i ryggen, og som udfordrer det hierarki, der var engang, siger forskeren.

Han henviser ikke kun til fusionsklubben Bjerringbro-Silkeborg, der får massiv støtte af Jyske Bank og Grundfos. Men også til fodboldklubberne FCK og AaB, der er gået ind i håndboldsporten med ønsket om at skabe nye tophold. Og de to sidstnævnte behøver i modsætning til de rene
håndboldforretninger ikke have plus på bundlinjen hvert år.

- FCK's koncernchef Dan Hammer vil nok til enhver tid sige, at man isoleret set ikke vil tabe penge på håndbolden. Men håndbolden blev påbegyndt, fordi man skal have noget indhold i den nye multiarena og for at udvide det oplevelsesmæssige forretningskoncept. Derfor kan man også tåle, at håndbold lige løber rundt eller har et lille underskud, fordi det skaber merværdi til hele koncernen. Også fordi håndboldbudgettet udgør en meget lille del af den samlede omsætning, siger Rasmus K. Storm.

I Kolding og på Sydfyn har man ikke den samme organisation i ryggen, og derfor har man måttet ty til andre midler for at følge med. GOG har købt Gudmehallerne og firmaet Gudme Avis og Reklame for at udvide sit forretningsområdet. KIF har også købt sin egen hjemmebane Kolding Hallen, har åbnet et wellnesscenter og har flyttet dame- og ungdomsholdene til naboerne Vejen og Vamdrup for at udvide sine sponsorjagtmarker.

Alligevel vurderer KIF-direktør Jens Boesen, at traditionsklubben nu kun ligger i midterfeltet, når det gælder lønbudget - også selv om klubben har øget sit spillerbudget fra år til år. Senest har man måttet erkende, at anfører Henrik Møllgaard og den svenske profil Sebastian Seifert ikke længere vil være at finde i KIF-truppen næste sæson. Deres lønkrav
matcher ikke klubbens økonomi, og direktøren vil ikke være med
til at presse lønningerne i ligaen yderligere op.

- Det kan godt være, at det koster en placering eller to, men i det lange løb vil vi klare os, fordi vi ikke betaler for meget for det, vi køber. Den erkendelse tror jeg også, at man kommer til andre steder. Fodboldledere er jo ikke dumme. Hvis de giver lønninger til spillere, der ikke kan tjene deres egen løn ind, så er det en dårlig forretning, siger KIF-direktøren, der er overbevist om, at klubben af den årsag vil være en del af håndboldtoppen i mange år endnu.

Det samme tror kollegaen Arne Buch i GOG om sit hold.

- Vi har nok overpræsteret de senere år og fået mere ud af det, end vi måske havde mandskab til. I år ser vi nok et mere reelt billede, der så bliver værre af, at vi har haft Kasper Nielsen og Snorri Gudjonsson ude i det meste af denne sæson. Det har vi ikke kunnet kompensere for, men jeg tror da, at vi er der allerede næste år igen. I vores bevidsthed hører vi i hvert fald til i toppen af dansk håndbold stadigvæk, siger GOG-direktøren.

Og faktisk er både Jens Boesen og Arne Buch enige i Rasmus K.
Storms påstand om, at det overordnet set er positivt for dansk
herrehåndbold, at der igen er kommet cirkulation i toppen.

- Rent sportsligt er det spændende, at der er nogen, der har
taget kampen op med de gamle monopoler. Det giver spænding og
uforudsigelighed, og det er vigtigt for interessen for håndbolden. Der må gerne være lokomotiver, der trækker læsset, bare de bliver udfordret og ikke er sikre på at vinde mesterskabet hver gang, siger analytikeren.

Oversigt

    Oversigt