Hestekød fundet i svenske Ikea-kødboller

Der er fundet hestekød i kødboller produceret i Sverige. De serveres i møbelgiganten Ikeas restauranter.

Tjekkiske myndigheder har fundet hestekød i svensk producerede kødboller, der serveres i møbelgiganten Ikeas restauranter, rapporterer det tjekkiske nyhedsbureau CTK.

Det er producenten Dafgårds, der leverer de vældigt populære kødboller til Ikea i størstedelen af Europa.

Talsmand for Ikea i Tjekkiet, Petr Chadraba, siger, at kødboller indholdende hestekød har været solgt til adskillige europæiske lande, heriblandt Storbritannien, Portugal, Holland og Belgien.

Ikea Danmark oplyser, at de er ved at undersøge sagen om fundet af hestekød i Ikeas signatur-kødboller, og om kødbollerne er solgt i Danmark.

På nuværende tidspunkt har Ikea Danmarks kommunikationsansvarlig, Tina Lindharth, ingen kommentarer til sagen.

Fødevaretilsynet i Tjekkiet advarede allerede i januar mod kødbollerne, fordi de viste sig at indeholde et udeklareret sojaprotein. En advarsel blev efterfølgende sendt ud til alle EU-lande.

Også denne gang har det statslige veterinærinstitut i Prag indrapporteret sit fund til EU's hurtige varslingssystem RASFF.

Systemet har til formål at sikre, at myndighederne i EU's medlemslande hurtigt kan udveksle oplysninger, når man opdager, at der er problemer med dyrefoder eller fødevarer.

Hvis oplysningerne viser sig at holde stik, er det første gang, der findes hestekød i produkter produceret i Sverige.

Hestekødskandalen har hærget i Europa i over en måned. Det forklædte kød dukkede i første omgang op i Storbritannien og Irland, hvor det blev fundet i hamburgere og færdigretter.

Siden har skandalen bredt sig til flere europæiske lande, heriblandt Danmark.

Også så langt væk som i Hongkong er der fundet hestekød i lasagne, der skulle være lavet af oksekød.

Oversigt

    Oversigt