Historisk gåtur i Gl. Hestehave

Svendborg indvier historisk område ved Gl. Hestehave.

I dag fredag klokken 14 indvier Kulturarvsstyrelsen, Svendborg kommune og Svendborg Museum den nye formidling af det rekreative areal Gl. Hesethave med gravhøje fra bronzealderen og den særprægede æbleskivesten.

Kunne ses fra Thurø og Tåsinge

Området ved Gl. Hestehave har tiltrukket mennesker helt tilbage fra oldtiden. De første bosættelser, man kender, blev anlagt ved kysten for 5000 år siden. I den ældre bronzealder blev der anlagt et gravfelt med 23 større og mindre gravhøje.

I dag er der en skov, der delvist skjuler nogle af gravhøjene, men i bronzealderen var området åbent land, og højfeltet  har været meget dominerende i landskabet.

Højene har ligget rundt om et bygdefællesskab som en ramme. De var meget tydelige, og man kunne se dem fra Thurø og Tåsinge og hele Svendborgsund.

I dag kan man stadig fornemme magien i bronzealderens monumentale højlandsskab.

Vej gennem gravhøj

Tre af gravhøjene ligger midt på området. De er lavere og dermed sværere at få øje på.

Det har heller ikke hjulpet på det, at de har været udsat for dyrkning på et tidspunkt. Vejen gik faktisk indtil for nylig gennem den ene af dem.

Vejen er dog blevet flyttet nu, så det der er tilbage af højen kan få lov til at være i fred og slippe for at blive nedslidt. Man kan også se de tre buler efter høje i græsset nu.

Unikt fortidsminde

Gl. Hestehave er blevet udvalgt til at være med i projektet Danmarks oldtid i landskabet, da den er en af de 100 mest unikke fortidsminder her i landet.

Projektet har til formål at fortælle hele Danmarks historie, fra rensdyrjagere til vikingekonger, på de steder hvor det foregik.

Af Linnéa Aludden

Læs mere

Fakta

Oversigt

    Oversigt