I det fynske folks tjeneste

Historisk varm påske på Fyn og øerne

Sådan så der ud i Broby 2. påskedag i år. For 53 år siden var det nogle helt andre temperaturer, fynboerne kunne sole sig i. Foto: Jacob Rytz

I påsken for 53 år siden slog sommervarmen rekord i Danmark, da temperaturen flere steder nåede over 25 grader.

Dette års påske bliver næppe skrevet ind i historiebøgerne. Påsken har været kold og sågar en smule hvid enkelte steder på Fyn, og tirsdag efter påske er fynboerne vågnet op med nattefrosten.

Helt anderledes så det dog ud i 1964. 

Læs også Solrigt forårsvejr: Chance for 17 grader fredag

Her nåede temperaturene på Fyn og øerne over 22 grader, og allervarmest blev det i Vestjylland, hvor termometeret nemt sneg sig over 25 grader - og når temperaturen først dér op, er der tale om en regulær sommerdag.

Aldrig før i de over 140 år, hvor man har målt vejret i Danmark, har temperaturen været så høj så tidligt på året.

Mellem et højtryk over Østeuropa og et lavtryk over Vesteuropa strømmede den mellemeuropæiske sommervarme i dagene fra den 17. til 19. april op over Danmark. 

Blandet pose bolsjer

Den sommervarme aprildag i 1964 understreger, at aprils vejr kan antage alle former, og bare to år senere i 1966 oplevede man flere steder i landet en barsk snestorm - også i midten af årets anden forårsmåned. 

Læs også Sol, sne og regn: Her er påskevejret gennem 15 år

Selvom den 17. april 1964 officielt er rekordholder for Danmarks tidligste sommerdag - altså en dag med temperaturer over 25 grader et eller flere steder i landet - har det i andre år også været varmt meget tidligt på året. 

Den 14. april 1959 måltes der eksempelvis 25 grader i Marstal på Ærø, mens man så sent som i 2007 havde hele 24,9 grader den 16. april i Skrydstrup ved Vojens i Sønderjylland. 

Den seneste 'første sommerdag' i dansk vejrhistorie kom den 30. juli 2004, men den seneste sommerdag nogensinde registreret herhjemme faldt den 1. oktober 2011.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.