Hit på lossepladsen: Skraldekunst gør os bedre til sortering

På Snapind Genbrugsplads i Odense forvandler de det indleverede skrot til kunst på pladsen. Det har ikke kun gjort pladsen kønnere, men også hjulpet på affaldssorteringen.

Når gamle krukker, brugte bildæk og andet skrot lander på en genbrugsplads, så ryger det normalt direkte videre til genanvendelse eller afbrænding. Men ikke på Snapind Genbrugsplads i Odense. Her får skrottet nemlig nyt liv som kunst. 

Det hele begyndte med, at en kunde kom forbi med en gammel skulptur, som skulle skrottes. Men i stedet for at smide skulpturen direkte i containeren, blev den placeret som pynt på en træstub. Og derfra tog det fart. 

- Det startede ved en tilfældighed, men så så vi folks reaktioner og hvor meget, de satte pris på, at der blev ryddet op og pyntet, fortæller Lars Hermansen, som er genbrugsvejleder på Snapind Genbrugsplads. 

Og selvom skrotkunsten egentlig bare var ment som en oppyntning af pladsen, så har genbrugsvejlederen oplevet, at det har haft en positiv afsmitning på kunderne, at de nu kommer til en pyntet genbrugsplads.  

- De er blevet meget, meget bedre til at rydde op efter sig selv, hvis de taber noget eller har grisset til, når de har læsset haveaffald af, så gør de rent efter dem selv og så videre, forklarer Lars Hermansen. 

 

Mere fokus på affaldssortering

Ifølge Lars Hermansen har skrotkunsten også medvirket til, at kunderne på genbrugspladsen er blevet bedre til at tænke over, om deres skrottede sager nu også ender i den rigtige container. Og netop det, at der kommer fokus på korrekt affaldssortering er vigtigt, lyder det fra Dansk Affaldsforening. 

- Vi kommer til at have mere affald i fremtiden, og det stiller to udfordringer. Dels så skal du og jeg blive bedre til at sortere affald, og dels så skal vi i kommunerne og affaldsselskaberne være bedre til at motivere til affaldssortering, lyder det fra kommunikationskonsulent ved Dansk Affaldssortering, Niels Toftegaard. 

Og netop et initiativ som Snapind Genbrugsplads' skraldekunst kan være med til at gøre en forskel. 

- Det er helt sikkert med til at øge motivationen og med til at øge fokus på affaldssortering. Det her med at gøre genbrugspladsen til et rart sted at være, hvor man har lyst til at komme ned med sit affald, det er helt klart et fantastisk initiativ, mener Niels Toftegaard.

 

Mere skrotkunst fremover

Også kunderne hos Snapind Genbrugsplads er glade, at der nu bliver lavet kunst ud af deres gamle affald.

- Jeg synes, her er rigtigt flot. Jeg hører faktisk slet ikke til her, men jeg kan godt lide at komme her, fortæller Anni Kragh, og hun bakkes op af en af de andre besøgende på pladsen:   

- Der er meget af det lort, som vi smider ud, der egentlig godt kan bruges på nogle sjove og kreative måder jo, lyder det fra en af pladsens kunder, lyder det fra Henning Pedersen. 

Og kunderne på Snapind Genbrugsplads kan sagtens regne med, at de i fremtiden kan se nye kunstværker, lavet ud af deres eget skrot, når de kommer forbi pladsen. Lars Hermansen har nemlig ikke tænkt sig at stoppe med at pynte op foreløbig. 

- Til næste år bliver det måske endda endnu bedre. Den succes, som det her har haft, det kan da kun give os blod på tanden. Det ligger da helt fast, siger genbrugsvejlederen. 

Se hele indslaget fra genbrugspladsen her: 

 

Oversigt

    Oversigt