Hjælper indsatte: Fornem hæder til sydfynsk ildsjæl

Han hjælper indsatte i den svære overgang fra indsat til samfundsborger. Det arbejde præmieres Søren Carlos fra Svendborg nu for.

Det er ikke altid let, når man går fra faste rammer i et fængsel til pludselig igen at være en del af det danske samfund. Den udfordring hjælper Søren Carlos fra Svendborg en række indsatte med at løse. Via projektet Carlos Kitschen giver han indsatte en kontaktflade via job i cafeen med det samfund de inden længe igen skal være en del af.

Det arbejde har fået 3F til at udpege Søren Carlos til at være en af 10 modtagere af Fællesskabsprisen. En pris blandt andet Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har været med til at skabe.

- Jeg er overbevist om, at netop ønsket om samhørighed og om at være sammen, vil udgøre en stor del. For det er så grundlæggende en bestanddel af os alle sammen og af vores land. Fællesskabet er ikke noget, vi påtvinger hinanden. Det er noget, vi vælger at indgå i. Og vi sætter stor pris på dem, der går den ekstra mil for os alle sammen. Når man ser på, hvor mange der er blevet nomineret i dette års Fællesskabspris, forstår man, hvad jeg mener. Det er alt fra grupper af frivillige, der skaber oplevelser for syge børn. Danskere, der tager initiativ i lokalsamfundet. Arbejdskammerater, der altid sikrer et godt socialt arbejdsmiljø. Foreninger, der løfter et stort socialt ansvar og alt derimellem, siger Mette Frederiksen.

Søren Carlos tilbyder - i samarbejde medKriminalforsorgen og High:five - indsatte at komme i praktik i hans café i den sidste del af deres afsoning, og de kan derved begynde en positiv resocialiseringsproces - allerede inden de bliver løsladt. Søren mener, at fællesskaber er for alle. Også dem som i en periode har taget nogle forkerte valg. De indsattes arbejde i cafeen skal bruges til at aflære ”fængselsmentaliteten”, og cafeen skaber nogle arbejdsmæssige realistiske rammer - og igennem en lind strøm af kunder og arbejdskollegaer, giver det de indsatte en masse social tilvænning.

Øverst i denne artikel taler en af samarbejdspartnerne til Søren Carlos om arbejdets betydning.

Her kan du høre interviewet med blandt andet Søren Carlos

 

 

Oversigt

    Oversigt