Hjemløse fejrer tyve år med Hus Forbi

Kongens Have i Odense danner i dag rammen om Hus Forbis 20 års jubilæumsfest. En fest sælgerne selv har stablet på benene.

Hus Forbi er blevet en fast bestandel i de fleste større danske byer. Siden 1996 har man kunne købe avisen, der sætter fokus på socialt udsatte. 

Især sælgerne er markante i gadebilledet. Med deres gule tasker og gode maneer sender de avisen afsted. Det har de gjort i 20 år, og ifølge en af sælgerne har det kun kunne lade sig gøre i så mange år på grund af én ting. 

- Vi står her i dag og fejrer Hus Forbis tyve års jubilæum, og det havde ikke været muligt, hvis regeringen - lige meget om det er den ene eller den anden - ikke havde ført en så ansvarsløs politik, siger Allan T.  Andersen, sælgerrepræsentant på Østerbro. 

Festen i Kongens Have byder på navne som MC Einar, DAD og statsminister Lars Løkke Rasmussen vil også komme forbi og holde tale. Alt sammen arrangeret af Hus Forbi sælgerne selv. 

- Det her er kulminationen på det hele, og det er sælgernes fest for at sige; I har sgu gjort det godt, siger Allan T. Andersen, som udover at være sælgerepræsentant også har siddet i festudvalget. Han er ikke tvivl om, hvad Hus Forbi har betydet for ham i løbet af tiden. 

Det har givet mig et kick igennem tiderne at give noget videre af det, som mine kollegaer generer er tilbage til mig. For jeg føler, at jeg gør en forskel, siger Allan T. Andensen. 

 

Mange hjemløse har en hund til at holde sig med selskab. 
Mange hjemløse har en hund til at holde sig med selskab. 
Foto: Ditte Lunde

Sekretariatsleder i Hus Forbi, Rasmus Wexøe Kristensen, mener også, at Hus Forbi har haft en betydning for samfundets generelle holdning til hjemløse igennem de sidste 20 år. 

- For tyve år siden var det endnu mere skamfuldt at være hjemløs, end det er i dag. Folk gemte og isolerede sig. I dag er der rigtig mange mennesker, som stiller sig op på gaden med deres avis og siger; Hej Danmark, her er jeg, og jeg vil bruge alle mine kræfter på, at der ikke er andre, som kommer i samme situation som mig, siger han. 

 

 
 
Foto: Ditte Lunde

 

Ved den sidste hjemløsetælling registrerede SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 6138 mennesker uden en fast bopæl.  Optællingen finder sted i uge 6 hvert andet år med hjælp fra blandt andet herberger og andre væresteder for socialt udsatte. Derfor er det et minimumstal. 

Ud fra opgørelsen blev der registreret 173 hjemløse i Odense, men Hus Forbi anslår, at der er omkring 13.000 mennesker uden fast tag over hovedet i hele Danmark. 

- Det er min fornemmelse, at der i SFI´s tal er et stort skyggetal. Der er mange hjemløse, som ikke er i kontakt med væresteder, der tæller de hjemløse. 

Flere politikere kom også forbi. Her folketingsmeldem for Venstre Carl Holst til debat. 
Flere politikere kom også forbi. Her folketingsmeldem for Venstre Carl Holst til debat. 
Foto: Ditte Lunde

Selv har avisen oplevet en stor tilgang af sælgere hen over de sidste år. Ifølge sekretariatsleder i Hus Forbi Rasmus Wexøe Kristensen er der cirka 2600 registrerede sælgere i Danmark, og han mener, at det stadigt stigende antal skyldes en socialpolitik, som ikke tilgodeser de svageste i samfundet. 

- Hvis vi bliver ved med at presse de folk, som ikke har ret meget, så ender der desværre rigtig mange mennesker som Hus Forbi sælgere. Det er jeg bange for, at vi ikke har set toppen af endnu, siger Rasmus Wexøe Kristensen. 

 

Interview med redaktør for Hus Forbi, Poul Struve Nielsen og sælger, Jensine Jensen

 

Hus Forbi fylder rundt

 

Oversigt

    Oversigt