I det fynske folks tjeneste

Hjemmelavede hveder

-

-

Dagen før Store Bededag skal man i følge traditionen spise varme hveder.

Skikken med at spise varme hveder er flere hundrede år gammel.

Baggrund er at bagerne også skulle have fri på Store Bededag. Derfor bagte de hvedetvebakker aftenen før, som folk så kunne købe til at varme og spise på Store Bededag.

I dag kan man sagtens få friskbagt brød på Store Bededag, men traditionen er blevet fastholdt, dog med den ændring at det er aftenen før Store Bededag at man spiser de varme hveder.

Nedestående opskrift er fra Bager Gertz i Nyborg. Han er sponsor af hveder til Store Bededags arrangementet på Nyborg Slot. Han skal levere i alt 500 ristede hveder.

Ifølge Bager Gertz i Nyborg, skal de varme hveder varmes ved kraftig varme i kort tid. Anbefalingen lyder på 280 grader i 4 minutter. Hvederne skal være skåret og lægges tæt ved siden af hinanden når de bliver varmet.

Opskrift på hjemmelavede hveder
(ca 20 stk.)

Ingredienser:

0.25 liter vand
30 gram gær
1 æg
35 gram sukker
6 gram salt
625 gram hvedemel
75 gram smør/margarine

Fremgangsmåde:
Bland vand, sukker, gær og salt og rør det sammen i 2 minutter. Derefter tilsættes mel og æg og det hele æltes i 2 minutter. Når dejen er rørt godt sammen tilsættes margarinen og det hele æltes godt sammen til dejen er skær.

Dejen sættes til hævning i 20 minutter i en skål dækket med et klæde.

Derefter formes dejen til boller. Bollerne anbringes forholdsvis tæt i en bradepande. Det er vigtigt at bollerne sættes så tæt så de "gror" sammen under bagning.

Bollerne skal hæve 3 timer på pladen inden de bages.

Hvederne bages ved 200° i 25 minutter eller til de er gyldne.

Velbekomme!