I det fynske folks tjeneste

Hjemmeværnssoldater gav 180.000 frivillige timer i 2015

De 1.400 aktive fynske hjemmeværnssoldater gav i 2015 180.000 frivillige timer til støtte for forsvaret, politiet, beredskabet og andre myndigheder.

Hærhjemmeværnssoldater fra Fyn var i alt på frivillige opgaver i 180.000 timer i 2015 for at hjælpe til støtte for forsvaret, politiet, beredskabet og andre myndigheder.

Mange mener, at Hjemmeværnet hører til en svunden tid.

Men der er i den grad stadig bud efter de mange frivillige, der hvert år lægger endda rigtig mange timer til støtte for blandt andet forsvaret og politiet - ganske frivilligt.

Ikke færre end 159 gange i løbet af 2015 var frivillige fynske hjemmeværnssoldater indsat til direkte støtte for Fyns Politi til opgaver med afspærring, eftersøgninger, færdselsregulering eller lignende.

16 gange var de fynske frivillige rydningsassistenter indsat ved fund af livsfarligt fyrværkeri. Dertil kommer blandt andet indsats af bælte- og andre specialkøretøjer i forbindelse med snestorme, orkan og øvrige vejrskabte udfordringer for trafik og sikkerhed.

- En del af disse indsættelser - som for eksempel som forudsætning for gennemførelsen af store kultur- og idrætsarrangementer - er jo planlagt i forvejen. Men rigtigt mange opgaver opstår fuldstændigt uvarslet, hvor vores frivillige hjemmeværnssoldater bogstaveligt talt smider, hvad de har i hænderne - på job, i familien eller som fritidsaktiviteter - og rykker ud, når Fyn har brug for hjælp, siger chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn, oberstløjtnant Kent Mikkelsen.

Oberstløjtnanten værdsætter fleksibiliteten hos de 1.400 aktive fynske hærhjemmeværnssoldater, der hvert år bruger rigtig mange timer i uniform - både på opgaver og under uddannelse og træning.

- Det forudsætter et højt beredskab, et stort engagement og et højt uddannelsesniveau, fordi vi aldrig kender den næste opgave, men gerne vil være velforberedte til at løse den. Derfor er en stor del af de 180.000 timer, som vores frivillige hjemmeværnssoldater yder, også uddannelse, rutinering og træning, tilføjer Kent Mikkelsen.

De mange samfundsgavnlige aktiviteter medfører stor opbakning til og interesse for at komme med i det fynske hjemmeværn. I de kommende måneder gennemfører Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn en målrettet indsats for at rekruttere flere befalingsmænd, blandt andet blandt hjemsendte fra hæren.