Hjertestartere redder liv

Chancen for at overleve et hjertestop bliver fordoblet, hvis der er en hjertestarter i nærheden, og nogle der kan betjene den. Torsdag kunne fynboerne få undervisning i hvordan man bruger en af Fyns 911 hjertestartere.

Blandt andet i Ulbølle Brugs blev hjertestarterdagen markeret, og flere lokale var mødt op for at få undervisningen i førstehjælp.

- Jeg kommer fra en bridgeklub, hvor der er mange ældre, og hvis der pludselig sker noget, så er det jo vigtigt, at jeg kan bruge den hjertestarter, der er i hallen, siger Astrid Ellegaard.

To ud af tre danskere, der falder om med hjertestop uden for hospital, får nu hjælp. Det viser helt nye tal fra Dansk Hjertestopregister. Heidi Pedersen fra Odense er en af dem, der har reddet et menneskes liv med hjertemassage.

- Jeg var på arbejde som tjener, da en mand pludselig blev helt blå i hovedet og faldt om gulvet. Jeg tænkte egentlig ikke ret meget, men da han ikke trak vejret gav jeg ham hjertemassage og kunstigt åndedræt, som jeg har lært. Nogle dage senere kom han samme med sin kone forbi med blomster til mig. Det er jo vildt dejligt, at man har reddet et menneskes liv, siger Heidi Pedersen, der er pædagogstuderende.

Hjertestartere er de senere år blevet meget mere udbredte, og i dag får folk med hjertestop hjælp i 64 procent af tilfældene. I 2001 var det kun 19 procent.

3500 danskere får hvert år hjertestop uden for hospitalerne, og i dag overlever omkring 10 procent. Chancen for at overleve er næsten 50 procent højere, hvis der bliver givet stød med en hjertestarte inden ambulancen ankommer.

Der er 911 hjertestartere på Fyn.

Her finder du hjertestartere på Fyn

Oversigt

    Oversigt